Д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен блок в Люлин, е получила опасно пробождане във врата на милиметри от сънната артерия. Това се е случило по време на полета от около 22 метра височина, съобщава "168 часа", позовавайки се на близка на лекарката, която е пожелала анонимност.

"Вероятно при падането се е ударила в някое дърво и клон я е пробол - разказва източникът. - Хубавото е, че е минал на милиметри от сънната артерия, иначе краят щеше да е фатален. Това е Божа работа. Тя беше откарана в "Пирогов", където лекарите правят всичко възможно. Паднала е от задната страна на блока, където е имало трева, тоест почвата е омекотила удара." Приятелката на д-р Иванова разкрива още подробности за инцидента. Голямата загуба на кръв е дошла от множеството тежки фрактури - в областта на таза, на подбедрените кости, петите и капачките.

Засега още не е ясно какво точно се е случило на 20 юли и дали наистина д-р Иванова се е подхлъзнала и е паднала от 7-ия етаж. Пред разследващите нейният приятел е казал, че лекарката е излязла ядосана на терасата, но се спънала. По тази причина тече разследване.

"Колегата ни наистина има много травми, но най-сериозните са на опорно-двигателния апарат - потвърждава пред "168 часа" проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов". - Бяха я докарали бързо, а екип на място реагира доста адекватно." По думите му подобни случаи са изключително особени, защото най-ценни са първите часове след инцидента.

"Трябва да бъде приложен т.нар. демидж контрол, който дава възможност да се направи най-важното за живота в първите 6 до 12 часа - разказва директорът. - Най-важно е да се възстанови кръвообръщението, да не се допуска кръвозагуба, да има достатъчен приток на кислород и добра циркулация. Всички други интервенции на този етап се отлагат във времето, защото на първо място трябва да бъдат проведени тези реанимационни мероприятия."

Според него подобни случаи могат да шокират дори лекарите, но те запазват самообладание и извършват животоспасяващите интервенции. Предстоят обаче още такива, изискващи специални скъпи импланти, които не се заплащат от НЗОК.

"Колегите първо извършиха качествена диагностика и след това се пристъпи към операциите - разказва професорът. - Поставиха се външни фиксатори на подбедрицата и една специална клампа, която да затвори счупването на таза, така че да ограничи кръвоизлива. Това стана в рамките на час, час и половина."

Обикновено подобни интервенции отнемат повече от 24 часа, когато се действа на няколко етапа, но те са пагубни за пострадалия. Затова реанимационният екип е реагирал бързо.

"Едно счупване на бедрото довежда до загуба на около литър кръв", споделя директорът. "От подбедрицата се губи около половин литър - разказва проф. Балтов. - Тоест около 2,5 л кръв е изгубила само от тези травми. Отделно счупването на таза е още 2 л. Което означава, че около 4,5 л са изтекли." Това доведе до кампания за даряване на кръв, защото в човешкото тяло има между 6 и 7 л. Оказа се обаче, че набирането е доста трудно заради рядката кръвна група на д-р Иванова, която е 0 отрицателна.

"До момента на колегата ни са направени 6 операции - обяснява проф. Балтов. - Ако в следващите 1-2 седмици е добре, ще започнат последващи интервенции."

По тази причина на 6 август от 17 часа ще се събира кръв за пациенти, които се нуждаят от преливане, включително и за д-р Иванова, в Рапортна зала "Проф. Емил Таков в "Пирогов".

По думите му обаче всяко тяло, получило такива травми, винаги има тежка последваща реакция "Организмът включва имунна система, която отговаря на получените травми - разказва директорът. - В повечето случаи се получава тежко възпаление, което преминава в сепсис и това също трябва да бъде преодоляно. След това се отваря един прозорец, в който подобен пациент може да бъде опериран. Това е тежък и сложен процес и чакаме момента, в който можем да реагираме." По тази причина в момента д-р Иванова е на апаратна вентилация, в изкуствена кома, за да може да й бъдат направени други операции.

На този етап никой не може да даде прогнози за състоянието на д-р Иванова. Когато дойде времето за новите операции, има риск състоянието й да се влоши отново, защото в момента, по думите на проф. Балтов, "тя е едно крехко яйце, което лесно може да се счупи."