Двама първи братовчеди и техен съсед от омуртагското село Илийно са загиналите млади мъже, чиито тела бяха открити в опожарен автомобил между трънските села Рани луг и Насалевци, съобщи пред БТА кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов.

Сигналът за зловещата гледка е подаден вчера около 13.40 часа в Областната дирекция на МВР в Перник. Колата, която е имала газова уредба, е била спряна в гориста местност. Окръжната прокуратура в миньорския град води разследване по образувано досъдебно производство за палеж. Пожаро-техническа експертиза обаче ще покаже дали става въпрос за пожар, причинен от техническа неизправност или умишлен палеж. Не се изключва нито една от версиите към момента. 

Кметът на Омуртаг допълни, че ръководството на общината ще съдейства при транспортирането на телата, след приключването на експертизите. Ще бъдат подпомогнати финансово семейства им при погребенията.

"Тримата са на 18, 22 и 26 години. Двамата са първи братовчеди, а другият им е комшия. Занимават се с бране на трюфели. Именно затова са отпътували с две коли и този път, заедно с още четирима души. Такава трагедия селото ни не помни. Всички са шокирани. Загубата на толкова млади хора е голяма", каза кметицата на Илийно Вилдан Ахмедова.

По думите й 18-годишният не е семеен. Другите двама са женени. Единият има дете на 2,5 години.

Според Ахмедова вече е подета кампания за подкрепа на семействата на загиналите мъже. Средства се събират в търговищкото село Вардун, както и в чужбина сред техни приятели и познати.

Жителите на Илийно са около 650 души. От тях 300 са на гурбет в чужбина. Постоянно живеещите тук се препитават от дърводобив, бране на билки и сезонни дейности.