Загиналите момчета, чиито обгорели тела бяха открити в автомобил край Трън, са от Омуртаг. Окръжна прокуратура в Перник е образувала досъдебно производство за палеж, от който е последвала смърт, съобщиха на брифинг от държавното обвинение.

Пожаро-техническа експертиза ще покаже дали става въпрос за пожар, причинен от техническа неизправност или умишлен палеж. Не се изключва нито една от версиите към момента. Обгорелият джип е открит в трудно проходима гориста местност между селата Рани луг и Насалевци, в района на граничната пирамида.

Изгорелият автомобил е бил оборудван с газова инсталация. Откритите трупове са на на мъже на 18, 22 и 26 години. Предстои изследване, което да потвърди самоличността на изгорелите лица. 

Момчетата са пристигнали в Трън в нощта на 19 срещу 20 декември, за да берат трюфели. Не за пръв път идвали в района. Вечерта преди инцидента поемат по различни маршрути за търсене на трюфели, след което са имали уговорка да се срещнат в град Трън. Не са установени следи от други автомобили или хора.

Братът на един от загиналите се е натъкнал на димящите останки от джипа по обяд вчера. Загиналият младеж не отговарял на телефонните повиквания на брат си от сутринта и той започнал да го търси заедно с още 3-ма души. Всичките били пристигнали с два автомобила и имали уговорка сутринта на 20-и да се срещнат в Трън.

Освен обгорените човешки тела, в автомобила са намерени и останки от две животни, вероятно кучета, но експертиза ще установи това. Според прокуратурата е възможно животните да са били използвани за откриването на трюфели.

Работата по случая продължава.

Резултатите от аутопсията на обгорените тела се очакват утре.