Там Фердинанд е положил клетва като княз и се е родил лозунгът на българската държавност "Съединението прави силата", съобщи БНТ.
По цялостната сграда, която е национален паметник на културата, няма поражения, но покривът на малката сцена е паднал и се нуждае от спешно възстановяване.
"Сцената не е била паметник на културата и затова не са осигурени средства. Факт е, че от 2001 година досега това се руши. От остаряването на гредите дървеният материал се е сринал", заяви Тошо Кръстев - председател на читалищното настоятелство.
През пролетта читалищното настоятелство спечелва проект за възстановяване на театралната сцена и за цялостно обновяване на сградата за 2 600 000 лева. Министерството на регионалното развитие обаче все още не е отпуснало парите.
"Няколко пъти сме алармирали министерството и общината, имаме съчувствие, но не и финансова подкрепа. Търсим възможност да реализираме нашия проект и като цяло читалището да добие един вид", допълни Кръстев.
Докато бъдат намерени пари за възстановяването на читалището обаче, влагата ще продължи да прониква през разрушения покрив и може да повреди ремонтираните части на историческата сграда.