Споразуменията за намаление с около 11 % от 1 април са изпратени от „Булгаргаз” до руската „Газпром" преди около две седмици. Те бяха договорени значително по-рано и на тази база дори топлоенергията ще поевтинее от 1 юли.

Ускоряването на проекта за газопровод "Южен поток" е цената на "сделката", благодарение на която България е успяла да договори 11-процентна отстъпка от Русия в цената на природния газ. Това съобщи министърът на икономиката Делян Добрев на пресконференция с премиера Бойко Борисов на 30-ти март. Ден преди това премиерът Борисов обяви, че проектът "Южен поток" ще бъде реализиран, за да "имаме очи" да преговаряме с руснаците за цената, след като газопроводът Бургас-Александропулис е приключен проект, а АЕЦ "Белене" е под въпрос.

Руската страна настоя да се подпише протокол, с който ние да се обвържем, да вземем окончателно инвестиционно решение за „Южен поток” до 15 ноември. Още по време на преговорите поехме ангажимент да бъде подписано такова споразумение за вземане на окончателно инвестиционно решение, разказа Добрев.

Сега обаче в това споразумение се появиха и други параметри, които засягат финансовия модел на проекта и които ние не можем с лека ръка да подпишем, защото искаме да защитим до максимална степен националния интерес, подчерта министърът. Затова ще подпишем това споразумение за инвестиционно решение тогава, когато сме сигурни, че окончателно сме защитили националния интерес и най-добрите параметри по този проект за България, добави той.Нас не ни устройват предлаганите от Русия ставки за транспорт и нормата за рентабилност на проекта.

Само преди седмица стана ясно, че премиерът Борисов е провел телефонен разговор с руския президент Путин по въпросите за Южен поток и цената на руския газ. Ден преди това министър Добрев бе на изненадващо посещение в Москва, където са се обсъждали същите теми, но без индикации на новите искания на Русия. Заявени са били нашите искания за следващия договор за доставка на газ, който влиза в сила от 1 януари 2013 г. , обяви тогава министърът.

Строителството на газопровода "Южен поток" ще започне до края на текущата година, заяви по-рано днес руският президент Владимир Путин след среща, цитиран от ИТАР-ТАСС, на срещата на високо равнище Европейски съюз - Русия. "През декември миналата година "Южен поток" получи допълнителен импулс - Турция одобри прокарването му през нейната изключителна икономическа зона, получихме окончателно разрешение от турското правителство. Планираме да започнем строителството на газопровода в края на текущата година", каза Путин.
Строителството на морската част на втората линия на "Северен поток" пък на практика е завършено, допълни президентът.