В съобщението на пресслужбата се казва, че е обсъдено как върви реализацията на толкова важен за двете страни проект като изграждането на българския участък от газопровода "Южен поток", съобщи БТА.

Преди дни при посещението на енергийния министър Делян Добрев в Москва той е обсъдил с шефа на "Газпром" Алексей Милер проекта. Тогава е било отбелязано успешното провеждане на търг за избор на подизпълнител на дейностите, свързани с териториалното планиране, оценката върху околната среда и подготовката на проектната документация на българския участък от газопровода.

Състояла се е конструктивна размяна на мнения по широк кръг от въпроси от двустранния дневен ред, включително търговско-икономическото сътрудничество, с акцент върху задълбочаване на взаимодействието в сферата на енергетиката.

В Кремъл са отбелязали, че "е била изразена готовност за укрепване на традиционно приятелските отношения между двете страни".

Путин и Борисов са "изразили задоволство от интензивността на руско-българските контакти на всички равнища, подчертали са важността на неотдавнашната визита в България на патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил".

Путин и Борисов са обсъдили и редица актуални международни проблеми.

При тази стагнация в Европа, нашето сирене няма да се продава във Франция, или нашите плодове и цветя - в Холандия, затова трябва да се обърнем към Изтока и там да развиваме пазарите си. Така премиерът Бойко Борисов коментира по-късно пред български журналисти в Брюксел днешния си телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

Темите (на разговора) бяха газопроводът "Южен поток", цената на газа, преговорите по приключването на сметките по новопостроения ядрен реактор - колко пари, какво е платено, какво е поръчано, търговският обмен - това е много важно за нас, защото сме твърдо на запад, в НАТО и ЕС, но парите и пазарите са ни главно на изток, посочи Борисов. Той уточни, че руските и българските експерти работят много, спорят, предоставят се много искания за плащания, които нашата страна не е потвърдила. Малко трябваше да ги успокоим в претенциите хората, които преговарят, с един подобен разговор, добави премиерът.