Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа.

От президентството излязоха с позиция за приетата от държавните глави на някои страни от Централна и Източна Европа декларация по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО. Към нея не се присъединиха България и други страни от региона.

Държавните глави на няколко страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа подписаха съвместно изявление от 2 октомври, в което потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. "Твърдо подкрепяме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещо присъединяване на Украйна", се казва в изявлението. Подписалите декларацията призовават Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии.

"България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната.

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави", се казва още в позицията на президентството", се казва в позицията. 

Подписалите декларацията за подкрепа на Украйна и членството й в НАТО са: румънският президент Клаус Йоханис, президентът на Чехия Милош Земан, президентът на Естония Алар Карис, президентът на Латвия Егилс Левитс, президентът на Литва Гитанас Науседа, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Черна гора Мило Джуканович, президентът на Полша Анджей Дуда и президентката на Словакия Зузана Чапутова. Деветимата заявиха, че не могат да останат безмълвни "пред грубото нарушаване на международното право от страна на Руската федерация". "Потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо подкрепяме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещо присъединяване на Украйна", се казва в изявлението на европейските държавни глави.

Радев с Шарл Мишел обсъдиха минаването на азерски газ през България към Европа

Президентът Румен Радев запозна днес председателя на Европейския съвет Шарл Мишел с постигнатото споразумение между газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия за транспортиране на допълнителни количества природен газ от Азербайджан към Европа, използвайки националните газопреносни мрежи без да се изчаква изграждането на нова инфраструктура. Това, по думите на президента, показва и способността за постигането на реални решения, които да гарантират конкурентоспособността и индустриалния капацитет на Европа.

Необходимостта от укрепване на сигурността и предвидимостта в доставките на енергийни ресурси към Европа, което да допринесе за икономическата и социална стабилност в отделните страни, също беше сред акцентите на разговора. Той се проведе чрез видеоконферентна връзка в рамките на подготовката на срещата на европейските лидери в Прага. Там на 6 октомври ще се състои първата среща на върха във формат "Европейска политическа общност", а на 7 октомври - неформално заседание на Европейския съвет.

Президентът Радев приветства инициативата на френския президент Еманюел Макрон за създаването на Европейска политическа общност. По думите на българския държавен глава новата платформа има потенциал да улесни диалога и да създаде възможности за по-ефективна координацията на усилията за постигане на стабилност, сигурност и просперитет както в рамките на ЕС, така и с държавите в съседство.

Румен Радев отбеляза активната и ползотворна дейност на посланик Робин по време на френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година. Посланик Робин допринесе значително за разясняване на проблемите между България и Република Северна Македония и на българската позиция пред френските институции и експерти, тя споделяше и отстояваше открито своите позиции във време, в което не всички наши европейски партньори и експерти от Брюксел разбираха дълбочината на тези проблеми и не успяваха да вникнат в цялата сложност на пъзела на политическите отношения на Балканите и техните причинно-следствени връзки, каза президентът Радев. Благодарение и на усилията на посланик Робин въпросът за правата на човека, за отстояването на културно-историческото наследство, значението на историческата истина и обективност бяха издигнати от нивото на двустранните до нивото на европейските отношения и именно затова успяхме да намерим най-сетне разрешение и оттласкване на този казус в правилната посока, каза Радев.

Президентът отбеляза още активните политически и икономически отношения между България и Франция. Той посочи, че през 2021 г. двустранният търговски стокообмен надмина 2 млрд. евро и добави, че това е успех, но е далеч под нашите възможности. Уверен съм, че тази основа, която имаме в момента, ще ни позволи с много по-бързи темпове не само да увеличаваме стокообмена, но да видим повече френски инвестиции в България, съвместни производства, съвместни развойни дейности във високите технологии и индустрии на бъдещето, посочи Радев . Той изтъкна също и развитието на традиционно добрите отношения в образованието, науката и културата между двете страни, както и от започналото след пандемията възстановяване на връзките ни в туризма.

"Нашите общи ценности са именно здравата основа, върху която градим нашия общ стремеж за една по-силна, по- обединена и просперираща Европа", каза президентът Радев. Той благодари за категоричната подкрепа на Франция за членството ни в НАТО и в ЕС, като изрази убеденост, че тази подкрепа ще продължи също така уверено за членство на България в Шенген и добави, че това е от голямо значение не само за нашата страна и региона, а и за сигурността и просперитета на Европа.

"Не очаквах, когато пристигнах в София през септември 2019 г., че едва след няколко месеца пандемията ще превземе света и ще наруши всичките ни връзки и отношения. Оттогава следва криза след криза, започна война и това ни напомня поне едно нещо - че няма друг начин да се справим с трудните предизвикателства и времена, освен заедно, със солидарност, в рамките на нашето европейско и евроатлантическо семейство", каза посланик Флоранс Робин. "В много сфери България е демонстрирала отдаденост и ангажираност към европейския проект и ви пожелавам да продължавате с успеха и напредъка по този път", каза още дипломатът.