Това заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, в интервю за радио Би Би Си, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му, постепенното разполагане на силите на НАТО все по-близо до границите на Русия предизвиква безпокойството на Москва.

Прессекретарят на Владимир Путин обвини Запада, че прави опити да наруши баланса на силите и че не изпълнява собственото си обещание да не се приближава до руските граници.

"Бихме искали да чуем 100-процентна гаранция, че никой дори и не мисли за влизането на Украйна в НАТО. И тъй като, за съжаление, никой не дава такава гаранция, тази ситуация предизвиква опасенията на Москва, кара ни да се чувстваме застрашени и затова предприемаме предпазни мерки.", допълни Дмитрий Песков.

Междувременно германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, който разговаря снощи с руския си колега Сергей Лавров, предупреди, че Европа може да се изправи пред заплахата от конфронтация вместо да си сътрудничи.

Германският първи дипломат заяви още, че не е оптимист във връзка със събитията в източната част на Украйна.

Киев: Сами ще вземем решение за НАТО

Украйна е суверенна държава и сама ще вземе решение дали да стане член на НАТО или не, заяви говорителят на украинското външно министерство Евгений Перебийнис, цитиран от Укринформ и "Фокус".

На нас не са ни нужни подсказвания отстрани и ние няма да приемем натиск по този въпрос”, заяви Перебийнис.

По неговите думи Украйна би искала да получи от Москва гаранции за ненамеса във вътрешните работи в страната, да не изпраща войски и да не анексира украински територии.

За сега Русия не е способна да даде такива гаранции и може би в Москва не са забелязали, но това предизвиква възмущение в целия свят”, добави говорителят на украинското МВнР.


Вчера руският президент Владимир Путин, обвиняван, че е изпратил войски в Украйна, се пошегува, цитирайки приписвано на Ал Капоне изречение за способността на оръжията да убеждават.

Учтиви бронирани машини ли? Човек може да получи много повече с учтивост и оръжие, отколкото само с учтивост", каза Путин, перифразирайки известното изречение, приписвано на кръстника на мафията в Чикаго Ал Капоне:

"Човек може да получи много повече с блага дума и револвер, отколкото само с блага дума".