Три са ползите от влизането на България в Еврозоната, а рискът е само един. Това коментира в интервю за телевизия "Блумбърг" главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Тя напомни, че още от влизането във валутен борд България вече е закачена към политиката в еврозоната и работи по нейните правила. С присъединяването към валутния съюз "ние сядаме на масата, където се вземат решения и ще можем да се ползваме от възглавничката, на която всички разчитат, а тя става по-мека със създаването на бюджет на еврозоната", каза Георгиева. Друго предимство по думите й е, че еврозоната дисциплинира банковата система и създава по-добри условия за контрол на пари вътре в държавите и ако има проблем, той се вижда по-бързо. Допълнително удобство за гражданите, макари дребно, ще е отпадането на обмяната на левовете в евро и обратното.

"Има риск - един-единствен. Еврозоната може да бъде атакувана, евровалутата може да бъде атакувана, и ние трябва да сме готови, ако се защитава еврозоната, също да участваме в тази защита. Да допринесем да се брани общата валута." подчерта Георгиева.

Тя добави, че страховете от по-голямо увеличение на цените, отколкото на заплатите, са безпочвени.

 Главният изпълнителен директор на Световната банка не вижда опасност от драматична икономическа криза в света и отдава намаляването на глобалния растеж на цикличността на икономиката. По думите й уроците от фалита на "Лиймън брадърс", от който тръгна финансовата криза през 2008 г., още се помнят и има много по-голяма прозрачност при паричната политика и независимостта на централните банки. Като проблем, най-вече в развиващите се страни, тя открои високия дълг и неяснотата с фирмената задлъжнялост. "Вниманието на света се насочва към дълга. На срещата на Г20 Международният валутен фонд и Световната банка се занимавахме как да помогнем на страните с висок дълг да го управляват по- добре и как да направим дълга по-прозрачен", каза тя.

 Можем да сме сравнително спокойни че нова криза в еврозоната не се очаква, добави Георгиева.

 

Три са големите теми, върху които фокусират вниманието си международните организации и правителствата - изменението на климата, което вече се усеща с голяма и понякога разрушителна сила, сигурността и справянето с рисковете на тероризма - както физическия, така и по електронен път и трето - по-справедливия растеж на световната икономика, от който да се ползват по-равностойно хората на планетата. "От тези три неща зависи дали ние ще продължим да съществуваме като цивилизация. Ако ние не се справим днес с проблемите с климата и не се адаптираме към тези изменения заедно, това означава, че до края на този век децата ни ще живеят на една много гореща, необитаема планета", каза Георгиева и подчерта, че това "не можем да си го позволим".

На форума в Катовице също има общо решение, припомни Георгиева, което се отнася до правилата за изпълнение на Парижкото споразумение за климата. Не беше никак лесно те да бъдат приети, но в крайна сметка светът успя да се обедини, което е толкова важно за тези проблеми, които не могат да бъдат решавани от нито една страна отделно. "От тези три неща зависи дали ние ще продължим да съществуваме като цивилизация. Ако ние не се справим днес с проблемите с климата и не се адаптираме към тези изменения заедно, това означава, че до края на този век децата ни ще живеят на една много гореща, необитаема планета. От това, което имаме днес, до онова - с 3-4 градуса по-високи температури - не можем да си го позволим".

 "Ако ние продължим да задълбочаваме разликата между богати и бедни, няма как да имаме сигурност и стабилност и няма как светът да бъде хубаво място за живеене", каза главният изпълнителен директор на Световната банка.

Това, което всички виждаме след редица международни форуми, е че постигането на консенсус е по-трудно. Но въпреки тези трудности в Аржентина групата на 20-те успяха да стигнат до общо комюнике и в него има 3 много важни неща: Едно от тях е споразумението за реформа на Световната търговска организация. Това е необходимо, за да може светът да върви напред, каза Кристалина Георгиева.  Второ - имаше обявяване на споразумението между Мексико, САЩ и Канада. Изключително ясен сигнал, че търговски спорове могат да намерят решение. И трето - в коридорите се стигна до готовност между САЩ и Китай до март месец да намерят решение на своите търговски спорове", съобщи Георгиева положителните новини от значимите международни форуми.

Тя коментира атмосферата в залата по време на форума в Аржентина като на един нормален, леко скучен формат, на среща на лидерите на Г20. "Светът се е затъжил за такива срещи, в които между лидерите има повече общо, отколкото различия. Това, че приключи срещата добре не означава, че всички проблеми са решени", коментира Георгиева.

По темата за бедността Георгиева посочи важността за обединението на хората по проблема, тъй като днешния свят всеки може да види как живеят другите по планетата и всеки човек има желание да живее по-добре. "Ако ние продължим да задълбочаваме разликата между богати и бедни, няма как да имаме сигурност и стабилност и няма как светът да бъде хубаво място за живеене".

В последните 25 години 1,100 млрд. души са излезли от положението да живеят лошо, съобщи Кристалина Георгиева и посочи няколко примера на напредък в справянето с бедността в някои райони и успешното решаване на социални проблеми.

"Страхът има големи очи - това ще се разберат ли САЩ и Китай, това плаши инвеститорите. Засега аз виждам една икономическа цикличност и виждам една динамика, която идва от новата икономика. Две трети от богатството на света сме ние", са думите на Георгиева по повод бъдещето на икономическото развитие и зависимостта на пазарите от консенсуса между страните и лидерите им.