България получава най-много пари, защото е с най-лоша икономика. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV бившият министър на външните работи и бивш евродепутат Ивайло Калфин, по повод парите, които България ще получи от многогодишния бюджет на ЕС.

"Парите са много в сравнение с предишните, но имаме един абсолютно нов инструмент, който е целеви. Той трябва да направи икономиката ни сравнима с икономиките на средните равнища за Европа. Простo да похарчим едни пари - не върши работа", коментира Калфин.

"За мен е важно не колко пари получаваме, а какво ще се случи с тези пари. Точно за това се дават парите в новия фонд за възстановяване и устойчивост. В рамките на 4-5 години в България трябва да има различно качество на живот. ЕС този път с доста условия дава парите, няма как да ги вземем и похарчим. Голяма част от парите са грантове. Европейският бюджет е такъв, какъвто го познаваме, там България взема повече пари и новия Фонд за възстановяване и устойчивост, който се раздава по много строги правил, свързани с конкретни резултати. Фондът е разделен на грантове и заеми. България може да вземе заем около 4 милиарда евро, ако прецени. Не е ясно при какви условия ще са заемите, но се предполага, че те ще бъдат облекчени.", заяви Калфин. 

Според него е погрешно говоренето на вицепремиера Томислав Дончев, че "пари ще има за всички", важно е как те ще бъдат разпределени и по какъв начин ще се промени икономиката, подчерта отново Калфин. 

Той подчерта, че за грантовете България трябва да изготви план, който ще одобряват всички страни, не само Европейската комисия.