Премиерът Бойко Борисов присъства на първа копка на разширението на производствените мощности на предприятието за преработка на царевица "Амилум България" в Разград. Заводът чества и 25 години от приватизацията си. Официални гости на събитието бяха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, вицепремиерът Томислав Дончев, американският посланик Ерик Рубин.

Борисов каза, че години наред инвестициите в България са правени във вериги магазини, банки, ЕРП-та и печалбата е изтичала в чужбина. Инвестициите вече са в истинската, реалната икономика и добавената стойност остава в България, посочи той. Премиерът каза още, че много по-добрата инфраструктура в България, както и по-доброто сътрудничество между бизнеса и институциите създава условия за ново качество на инвестициите.

Борисов посочи, че държавните субсидии за земеделските стопани са над 2.7 милиарда лева, "за да има царевица, за да има заводи, за да има работни места".

С истински заводи, с работници, с производство ще сме сигурни, че когато спрат (евро)фондовете, икономиката ще е в състояние да поддържа необходимия икономически растеж, отбеляза премиерът. Той допълни, че в процес на изграждане са коридорите 4, 8 и 10, които ще улеснят изнасянето на българската продукция към страните от Западните Балкани и Централна Европа.

Чрез местното си дружество "Амилум България" американската ADM ще инвестира над 200 млн. лв. в завода в Разград. Новите инвестиции значително ще увеличат капацитета за преработка на царевица и крайни продукти. По-голямата част от продукцията на предприятието ще бъде изнасяна за международните пазари и ще доведе до значителен положителен резултат за търговския баланс на България.

Изпълнителният директор на "Амилум България" Светлозар Караджов подчерта, че инвестицията на ADM в разградския завод от над 200 милиона лева засвидетелства надеждите на града за по-добър живот и усилията на инвеститора да направи Разград по-добро място за живеене.

Посланик Ерик Рубин заяви, че разширението на производството на завода дава сигнал, че България е открита за инвестиции. Пиер Дюпра, член на изпълнителния съвет на ADM отбеляза, че проектът в Разград е важна инвестиция за бъдещето развитие на българското земеделие и преработвателна индустрия. Той допълни, че чрез увеличаване на капацитета за преработка на царевица, предприятието вече ще може да отговори на нуждите от повишено земеделско производство в региона.