Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА.
Стратегията на правителството ще е оттук нататък срещу вложената в проекта за нова ядрена централа сума да се получи възможно най-голям икономически интерес и дял в бъдещата централа. Ще предложим методи за финансиране, които да са привлекателни за инвеститорите, каза Трайков.

Предстоят разговори с представители на "Росатом" за отпускане на заем в размер на около 2 млрд. евро, така че да могат да продължат строителните дейности през 2010 и 2011 г., съобщи още министърът. Той уточни, че става въпрос за заем, но още не е ясно под каква форма би могъл да бъде отпуснат.

Отчитаме парите, които досега са налети по проекта за втора атомна централа „Белене”, но по начина, по който беше структуриран проектът, той не може да се строи, каза в началото на месеца премиерът Бойко Борисов. Тогава той уточни, че с пряко ангажираните компании в този строеж и с помощта на експерти се търси възможност проектът да се преструктурира, така че да стане ясен, прозрачен и изгоден за България.

Днес Трайков посочи още, че икономически обоснована е и идеята за строителство на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Независимо от проекта АЕЦ "Белене" трябва да се разработва и тази идея, смята Трайков.

Министърът посочи, че дълговете на НЕК са натрупани от двата проекта - АЕЦ "Белене" и ВЕЦ "Цанков камък".