”Белене” ще се достроява с руски заем

Българската позиция е, че може да бъде построена АЕЦ "Белене", защото в този проект вече са вложени много пари.

Обратно в новината

Коментари - ”Белене” ще се достроява с руски заем | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Все пак Бойко има ум в главата си и разбра, че народа иска работа при това квалифицирана и добре платена. А такава ще получат много хора и при строежа и след това. Да, ама на сините корумпета това не им изнася. Взели са комисионни от западните енергийни лобита и сега ще трябва да ги връщат. Е затова в следващия парламент изобщо няма да влязат. Народа забавя, но не забравя.

За твое сведение у нас бе създаден фонд за изграждането на хранилище за отработеното ядрено гориво. Събраните във фонда средства надхвърлиха един милиард лева !!!! Бяха обявени и търгове за изграждането му. Участваха руски и френски фирми. Кой спечели търга и кой окраде парите не знам, но хранилище до този момент не е построено. Мисля, че и ние се присъединихме към схемата на цивилизования запад. Всичките опасни радиоактивни продукти от АЕЦ-те се вкарват в така наречената схема на утилизация на боеприпасите водеща до превръщането им от обикновенни в такива с обеднен уран. После с тези боеприпаси се наторява марихуаната на Авганистан и пустинята на Ирак. Примера с войната в Сърбия е показателен как една съседна на нас държава се превръща в Хирошима и Нагазаки. Никой не говори за раково болните в Сърбия , за периода на радиоактивния разпад на уран 238. ВЪПРОСА КАКВА Е СЪДБАТА НА ОТРАБОТЕНОТО ЯДРЕНО ГОРИВО ОТ НАШИТЕ ЦЕНТРАЛИ ВИСИ КАТО ДЕМОКЛИЕВ МЕЧ НАД ГЛАВИТЕ НА МИНИСТРИТЕ НА ЕКОЛОГИЯТА ОЩЕ ОТ ВРЕМИТО НА ЕВДОКИЯ МАНЕВА ДО НОНА КАРАДЖОВА. Какво се прави с върнато ни обратно след преработка от руснаците отработено ядрено гориво от АЕЦ-вете е въпрос на който съм убеден, че не може да ви отговори и в момента Караджова.

Ще бъде много добре да започне строителство на такъв огромен обект. Ще има работа за много хора.

В туй, в големите енергийни проекти има много комисионни бе! Никой не може да им устои. Ако трябва и сто пъти ще си сменят позициите - зер парица е царица. Схемата е следната: Ще покажем активност срещу относително дребните далаверие,ще печелим доверие и в същото време съвсем незабележимо и така покрай другото ще гребем с големия черпак от държавния казан. Хубавото в цялата тази игра е ,че можеш да краднеш и от тези, които още не са се родили. Ако някой събере бисерите на тези, които сега ни управляват и ги систематизира, книгата сте стане бестселър за ден.

Малоумни и недоклатени чиновници.....До обяд обещават и хвърлят бомби как, кога и защо ще правим централи, пътища и....деца, а след обяд почват да отричат това което сутринта са казали. Това е малоумие и чиновници ПРОСТИТУТКИ, които не знаят как да си завъртят д...о за да получат потупване по задника за уж свърпена работа. жалко за държавата, със всеки изминат ден лъсват скъсани задници.....

Ей, няма да се свършат кухите кратуни като вас, няма и няма... Ужас!

България не печелила нищо от Козлодуй, СМЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ЛИЧНО ПЕЧЕЛИШ ЕЖЕМЕСЕЧНО ОТ КОЗЛОДУЙ с сметката ти за ток. АЕЦ продава за нема и 5 ст киловата. А ОНЯ С ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО. АЛОО Я МИ ПОСОЧИ САМО ЕДНО ХРАНИЛИЩЕ ЗА ПОГРЕБВАНЕ НА ВИСОКО АКТИВНИ ОТПАДЪЦИ И/ИЛИ ОЯГ - НЕМА ТАКОВА в ЦЯЛ СВЯТ!!!!!!!!

някой знае ли колко печели България от Козлодуй, нищо. като искат нова АЕЦ да си я направят в подмосковието

ехх, а най-добре беше да не се надупва Кост-офф да ни продава така...

да се подлагаме на САЩ за без пари - може. Русия да си знае интереса и потенциалните партньори - не може. аВе, не аз а вие, лайнемети проамерикански, живеете в комунизЪма още, само сте сменили боята.... малко бели ленти синичко и звездичките са повече, иначе си е точно СССР пак се говори едно а извън медиите - концлагери и кланета... за САЩ говоря, да не се объркате нещо.

Уважаеми, всички тези пожелания , които топравяш звучат много добре, но реалностите са други и както е казано, политиката е изборът на възможното. Постави се за миг на мястото на човек, от когото зависи в някаква степен у-нието на държавата, и тогава дай смислено и конструктивно мнение. Повечето от нас като че ли не искат да разберат, че към Б-я . за разлика от нашите съседи - има специален интерес и поради причини от различен х-р е много проветриво място. Това са реалностите, и нашите политици са принудени да се съобразявта с тях. Но това в никакъв случай не означава, че са лишени от възможността да отстояват нац. интереси.

ми как къде ??при американските реактории гориво разбира се....))))

До всички драскащи тук имам няколко въпроса: 1. Някой от вас виждал ли е площадката на АЕЦ-Белене? 2. Кой от вас прави разлика между РБМК, ВВЕР и Канду? 3. С какво ще си светим нощем след 15 години, след като затворим 5-ти блок в Козлодуй?

ЩЕ ТЕ РАЗОЧАРОВАМ. Не съм нито проруски , нито пък проамерикански настроен. Обичам родината си и не я разменям нито за САЩ нито за Русия. ЩЕ ДОБАВЯ САМО ТОВА, ЧЕ НЕ ПРИПОЗНАВАМ В МИЛЕР, ПУТИН И МЕДВЕДЕВ РУСНАКА, НИТО ПЪК В САКСКОБУРГГОСКИ, ДОГАН И СТАНИШЕВ БЪЛГАРИНА. Още по малко пък съм съгласен с българина Соломон Паси да разполага ракети в България. Зная че при неизпълнение на подписаните с РОСАТОМ договори България ще загуби 4,5 милиарда евро. Зная, че отработеното ядрено гориво е страшно бреме за България и не желая да говоря за това каква е съдбата му след като до момента няма изградено хранилище отговарящо на европейските стандарти и същото след обработката му в Русия се връща обратно у нас. НЕ ЖЕЛАЯ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРЕВРЪЩА В РАЗМЕННА МОНЕТА В РЪЦЕТЕ НИТО НА САЩ НИТО НА РУСИЯ, НИТО ПЪК НА КОЙТО И ДА Е ДРУГ СУБЕКТ ОТ РОДА НА ТОЗИ НАРЕЧЕНИ ЕС. БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ УПРАВЛЯВА ТАКА, ЧЕ ДА БЪДЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРСКА. За това се иска разбира се много смелост и най важното чуството за национална принадлежност. За тези качества можем да се учим от съседите си. Бъди жив и здрав приятелю.

Руснаците много искат Белене, за да влязат на Европейския ядрен пазар и са готови да отстъпят по други линии за да го има Белене И ако си изигрят добре картите нашите политизи, може да имаме добри условия по газовите доставки и проекти за тръби + още куб други екстри под формата на отстъпки. А Белене няма нищо лошо, ако се направи и има пазар за ел.енергията. И ако към днешна дата това определено не е така, то след няколко години ще е така. Кризата ще отмине, потреблението ще се вдигне, а ни предстои и спиране на мощности в ТЕЦ-овете заради квотите СО2. Тъй че не е важно кой дава парите, а как ЩЕ ГИ ПОХАРЧАТ. Дали ще ги откраднат не малка част и дали въобще ще изградим АЕЦ-а в някакви приемливи срокове до 5-7 години.

Прав сте. И в допэлнение ще припромня нещо, което тук никой не споменава. Протестът на гърците с/у запазването на действащите реактори в Козлудуй и изграждането на АЕЦ Белене?! Само по себе си това говори красноречиво. Б-я не трябва да отстъпва от завоюваните си позиции на Балканите в качеството си на додставчик на ел.енергия. Защото в един момент ще се окаже, че ще трябва да внасяме всичко.

Абе, много самоуверени и категорични мнения се дават в този форум. Човек се изумява колко много хора разбират от висша политика и икономика. Разбира се, в много от коментарите има много истина и разсъдък, но в крайна с/ка не отчитат, че Б-я не може да има самостоятелна и независима политика (в смисъла, в който много си я представят), просто защото такива са реалностите. Друг е въпросът, че основното за държава като Б-я и нейните политици е да може да си изиграе правилно картите , с които разполага, и да не се страхува да си отстоява хитро и гъвкаво своите интереси. Минава ли му на ум на някой, че Белене може да се построи и да започне да функционира, а да не настъпи това време, когато ще трябва да се издължаваме за кредита в този му апокаблиптичен видо, за който се говори, т.е. да настъпят нови реалности, при които нещата ще стоят по друг начин - изгоден и печаливш за Б-я. Дългосрочното планиране засега не се е удало на никоя държава, политик, или експерт - историята го доказва. Обикновено се случва онова, което най-малко очакват всички. Ето, вижте какво направиха гърците. Задлъжняха, без да дават и пет пари за изискванията на ЕС, и сега всички ще им плащаме с/ката... В интерес на истината гърците не могат да служат за пример, който трябва да се следва, но подсказват , че човек трябва да отстоява интереса си докрай и да не се продава ЕВТИНО. При всички негативи, които се изтъкмват относно изгражданеуто на Белене, факторът нац.сигурност е много важен. В крайна с/ка нещата опират до това, доколко политиците са в състояние да отстояват и да прокарват нац. интерес при осъществяването на такива проекти. Останалото е едно или друго следствие.

Днес е тъжен ден за българската демокрация. И тези тръгнах апо свирката на империята. Аз се изнасям, а на вас успех с двуглавите агнета и домати по 5 кг........По добре ПРО за защита , отколкото радиация и зависимост..........

Винаги когато така нареченитедеснип дойдат на власт дават на руснаците по една златна кокошкаот българската икономика.Костов даде Нефтохим,а Борисов дава АЕЦ.Защо става така ?Който контролира Нефтохим и АЕЦ той контролира и България.Няма какво да се лъжем че един път ни управляват десни ,друг път леви.

До: c o u s c o u s (16.02.2010 г. 15:56ч.) Умнико, под проверени политици кого имаш пред вид? Досещам се - циганина Костов, нали? Е, мерси два пъти и благодаря три пъти! Просто забрави!

А КОЙ ЩЕ ГО ПЛАЩА .НЕ МОЖЕМ ДА СИ ВЪРЖЕМ ГАЩИТЕ ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ ТА ЗАЕМ.

da na belene

Че си бил служител на силовите министерства личи от името ти.Че си просъветски настроен е закономерно.Не съм гласувал за Б.Б. ,но го подкрепям в усилията му за не бъде руска или на когото и да било подлога.

Щом няма интерес от частни инвеститори, направете сметка колко е изгодна тази инвестиция. При всички положения ако проектът беше печеливш, щяха да се натискат инвеститори, дори и в кризата, а сега казват няма да инвестираме, ако няма държавни гаранции. Отделно, имаме големи излишъци инсталирани мощности, и такава централа е абсолютно излишна.

Ако си въобразяваш ,че още 1001 години Русия ще доставя суровини ,много си наивен.След 30-50 години светът ще е на алтернативни горива.

Робството има когато си окупиран от чужда войска. А такава в момента е американската в България.

Много демократи много нещо, обаче всички вие дето постоянно хулите комунистите всекидневно ползвате всичко построено от тях: за 40 години гаден комунизам 1 АЕЦ 10 ТЕЦ 1000 ВЕЦ, 5 прохода цялата инфраструктура илиони километри пътища,почти всички градове каквито ги познавате и всички заводи. ЗА 20 години демокрация имаме едно голямо нищо а демокрацията е по добрият строй. какво означава всичко това????????????????

А бе комундела нещастна, писна ни от вашия комунистически интернационал, да се борим с измисления враг. Не искаш ти да си добре, а на Вуте да му е зле.

Много демократи много нещо, обаче всички вие дето постоянно хулите комунистите всекидневно ползвате всичко построено от тях: за 40 години гаден комунизам 1 АЕЦ 10 ТЕЦ 1000 ВЕЦ, 5 прохода цялата инфраструктура илиони километри пътища,почти всички градове каквито ги познавате и всички заводи. ЗА 20 години демокрация имаме едно голямо нищо а демокрацията е по добрият строй. какво означава всичко това????????????????

Трайков, колкото и да си безличен министър, очевидно НЕ ти взимаш решенията. С АЕЦ-а ще започне началото на КРАЯ на ГЕРБ..)) А може ли и САМО членове на ГЕРБ да изплащат заема на руснаците ?? Но и наследниците, на членове на ГЕРБ- все пак ЗАКОПАВАНЕТО ще е за 2 ПОКОЛЕНИЯ българи..Руснаците най- обичат ТАКИВА перспективи..Империя да продължи да властва ,там където ПОНЕ ВРЕМЕННО е отстранена.. Иглежд е време Синята коалиция да ИЗЛЕЗЕ в опозиция , дори САМО за това-многомилиардно закопаване на България..Все пак една ЕВРОПЕЙСКА държава струва ПОВЕЧЕ от интересите на КГБ-олигарсите. ТОК ще има и след 20 години, ДОРИ и ЗАТОВА , че самите руснаци го ПРЕДЛАГАТ, БЕЗ да се ЗАКОПАВАМЕ е АЕЦ-а..)) Искали лиценз..Изобщо има ли логика в това правителство и НОРМАЛНА икономическа мисъл ?? Пак ли гласове на БКП-фуражки искате да получите Прочита на целия коментар ???..))))) Синята коалиция да се готви за ИЗБОРИ

Трайков, колкото и да си безличен министър, очевидно НЕ ти взимаш решенията. С АЕЦ-а ще започне началото на КРАЯ на ГЕРБ..)) А може ли и САМО членове на ГЕРБ да изплащат заема на руснаците ?? Но и наследниците, на членове на ГЕРБ- все пак ЗАКОПАВАНЕТО ще е за 2 ПОКОЛЕНИЯ българи..Руснаците най- обичат ТАКИВА перспективи..Империя да продължи да властва ,там където ПОНЕ ВРЕМЕННО е отстранена.. Иглежд е време Синята коалиция да ИЗЛЕЗЕ в опозиция , дори САМО за това-многомилиардно закопаване на България..Все пак една ЕВРОПЕЙСКА държава струва ПОВЕЧЕ от интересите на КГБ-олигарсите. ТОК ще има и след 20 години, ДОРИ и ЗАТОВА , че самите руснаци го ПРЕДЛАГАТ, БЕЗ да се ЗАКОПАВАМЕ е АЕЦ-а..)) Искали лиценз..Изобщо има ли логика в това правителство и НОРМАЛНА икономическа мисъл ?? Пак ли гласове на БКП-фуражки искате да получите Прочита на целия коментар ???..))))) Синята коалиция да се готви за ИЗБОРИ

Momcheta i momicheta. Ne vi li stana iasno che v skoro vreme i ostanalite reaktori v Kozlodui shte budat spreni. Za da ne sedite na tumno triabva da se praviat novi. Stiga revahte , az niamam namerenie da ostavia decata si na tumno i sveshti, znam kak e da se sedi na tumno s chasove. Ako iskame da se razvivame i da stroim fabriki bilo to visoko tehnologichni ili drugi triabva elektro energia ili gaz ili t.n. Izbor niamame tui che stiagaite gashtite stiga mrunkane.

Знаеш ли, че нито теб нито мен, нито пък Трайчо или Боко някой ще пита дали ни харесва или не да строят руснаците тръбопроводи в България. Просто Милер дойде да си измие ръцете като Пилат Понтийски и да каже на чакащите руски газ европейци : Ние правим всичко възможно да ви дадем газ, но онези ваши балкански партньори не желаят да ни съдействат. Познай какви помощи и какви пари ще дойдат в България от Европа, когато европейските държави разберат, че за пореден път не сме помръднали договора касаещ изграждането на Южен поток и сме ги лишили от газта от която те спешно се нуждаят.

КРАС е написал истината.Може само да се добави, че е по добре АЕЦ Белене отколкото американските ПРО. Нашият интерес и интересът на Европа е в Б-я да има АЕЦ.Каквото и да пишете, ние, както и Европа сме зависими от руския газ и нефт, който Америка нито иска, нито може да ни даде. Така че с това решение ББорисов показва изненадващо управленско умение. Дано и за в бъдеще да е така.

Какво сте се разревали за дългове, бе! Той уточни, че става въпрос за заем, но още не е ясно под каква форма би могъл да бъде отпуснат. Никой не е казал, че заем ще взема бюджета, та да трябва да го изплащат децата ни. Заема при всички положения ще е към търговското дружество, което ще е собственик на централата. Ако пък отпускания заем се оформи като дялово участие тогава това си е чиста чуждестранна инвестиция, каквито търсим непрекъснато.

Поздравления за наш Парень!

И изобщо, КАКВА е разликата между ГЕРБ и Р.Овч ., Гоце и сие ??ако това стане ?? Суровинната империя го закъсва и иска пробив на пазар , където МОГАТ да ПЛАЩАТ за нефта , газта или тока и./ЕС /..Иначе тя няма да може и да просъществува-когато НЯМА кой да ти купи стоката..)) Трайков , с КАКВО се РАЗЛИЧАВАТЕ от руските агенти, които и без това са бол , у нас ???

НЕ! НЕ! НЕ! НИКАКВА АЕЦ БЕЛЕНЕ! НОВО ЗАРОБВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ РУСИЯ! ТОВА НЕ БИВА ДА ДОПУСКАМЕ! ББ ДА СИ ХОДИ, МИНИСТЪРЪТ МУ СЪЩО ДА СИ ХОДИ! ББ НА КОГО СЛУЖИ, НА БЪЛГАРИЯ ИЛИ НА РУСИЯ?

Глееедам снимката и май виждам нещо червено по врата на г-н Министъра, дали е от февруарското слънце? Защо сме в ролята на футболна топка на терена където играят Великите сили? Нашият народ не заслужава подобно садистично третиране! Капитализмът е в задънен празен коридор и е попаднал в него по отвесната тръба на алчността... това е краят на това човечество, дано следващите са по-умни!

Не плачи - мы только делаем бизнес.

ЗА ЗАДОВОЛЯВАНЕ ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА НИ С ЕЛ.ЕНЕРГИЯ И ЗА ИЗНОС Е ДОКАЗАНО ЧЕ ЕДИН РЕАКТОР Е ДОСТАТЪЧЕН. ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ НОВА АЕЦ И ДА СТАВАМЕ ОЩЕ ПО-ЗАВИСИМИ ОТ МОСКВА.РУСИЯ ВИНАГИ СЕ Е ДЪРЖАЛА С ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ С БЪЛГАРИЯ. ТРЯБВА ДА СКЪСАМЕ ПЪПНАТА ВРЪВ С МОСКВА..

НЯМА ТОЯГА КОЯТО ДА ИЗБИЕ ОТ ГЛАВАТА НА БЪЛГАРИНА ЛЮБОВТА КЪМ РУСИЯ И РУСКИЯТ НАРОД!

ТРАЙЧЕ, Това, че вие не знаете какви ги приказвате е ясно от написаното. Още по ясно е ,че с шефа на Газпром не можете да преговаряте за заеми които касаят енергетиката. ОТ ВСИЧКО ОБАЧЕ Е НАЙ ЯСНО ТОВА, ЧЕ ДОКАТО РАЗПОЛАГАТЕ АМЕРИКАНСКИ РАКЕТИ НАСОЧЕНИ СРЕЩУ РУСИЯ, НЯМА КАК ДА ГИ ИМА НИТО АЕЦ БЕЛЕНЕ, НИТО ЮЖЕН ПОТОК, НИТО БУРГАС- АЛЕКСАНДРОПОЛИС. На Европа Трайче и трябва спешно газ която трябва да минава през България. Милер дойде само за да засвидетелства своята съпричастност с желанието на Европа. Той и шефа му в Москва Путин отлично знаят, че с такива американски подлоги като вас нито могат да преговарят , нито пък да строят каквото и да е на територия в която са набучени насочени срещу тях ракети. ПОСЕЩЕНИЕТО НА МИЛЕР В БЪЛГАРИЯ БЕ ЖЕСТ КЪМ ЕВРОПА, А НЕ КЪМ ВАС КРАТУНЧОВЦИ. Голямата дипломация не е за пожарникарски глави нито пък за испански тарикати които надничат зад гърба на премиера.

Аз съм бил на режим на тока! Втори път не искам! Този който не иска АЕЦ Беляне спокойно може да си спре тока и да живее на свещи! Аз обаче нямам такова намерение в 21 век!

Дружбата ни със Съветския съюз / Русия/ е тъй жизнено необходима, както слънцето и въздуха за всяко живо същество! Казах!

Тамън вече си помислихме,че сме се отървали от имперските белезници на Русия и хоп отново,комунистите в действие!Ти ли ще ми кажеш,че нямаш вече нищо общо с комунистите бе ченге гадно,искаш пак да възродиш комунистическата зависимост от нашия поробител русия ли!Нали си американска марионетка ,или ти гледаш от къде можеш повече да захапеш,пък на държавата и следващите поколения,майната им!Ти винаги ще си останеш просто един милиционер!

Ти очевидно си закърмен здраво с комунизма и за 20 капитализъм не си мръднал. При капитализма точно това е схемата пари-инвестиция-прои пари прим. Ако един инвеститор чака да събере парите и тогава да ги инвестира - той е загубил битката с конкуренцията. Който не инвестира става роб. Така че се ограмоти малко, свърши с вашия комунизъм, а капиталистите инвестират с кредити.

ot rusia nqma mardane.ne vi li e qsno 4e aec belene 6te se postroi....kolkoto i da revete tova e polojenieto......

е сега вече ни загробиха окончателно. Да го плащат русофилите този проект и после да се опитват да си продават тока. Престъпление е това бе, тъпаци! Кой ще плаща?!