Десетки ученици, местни общественици, граждани, актьори, сред които и негови ученици, поднесоха цветя пред паметника на Апостол Карамитев пред Летния театър в родния град на актьора Бургас по повод отбелязването на 100 години от рождението му. В слънчевия ден пространството около бюста в Морската градина бе огласено от записи с гласа на Карамитев, съхранявани в Златния фонд на Българското национално радио.

Събитието бе уважено от десетки ученици, изучаващи актьорско майсторство в бургаски театрални школи, както и в Националното училище за музикални и сценични изкуства "Проф. Панчо Владигеров".

Цветя поднесоха също представители на политически партии и местни общественици. Сред тях бяха заместник-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева, издателят и журналист Румяна Емануилиду, операторът Христо Димитров-Хиндо, както и актьори, сред които Христо Симеонов, Валери Еличов и Юрий Ангелов, който е и студент на Апостол Карамитев във времето след 1969 г., когато актьорът става доцент и преподавател във ВИТИЗ (дн. НАТФИЗ), пише БТА.

"Наричат го един от най-големите актьори. Аз бях до него четири години и казвам: Това беше най-големият актьор. Невероятно личност!", заяви актьорът Юрий Ангелов и припомни, че мястото на паметника му в Морската градина е и мястото, където Апостол Карамитев е прекарал голяма част от най-щастливите дни от своето детство, защото родната му къща се намира на близката улица "Морска". Той цитира думите от една от последните филмови роли на актьора, която заедно с колегите си в университета гледали в захлас по 10-15 пъти, след което го изпращали заедно до дома му.

"Тук на това място като дете и като юноша той е бил наистина щастлив. Благодарение на това негово детско щастие, той направи щастливи и всички нас в България, които сме го гледали и които ще го гледаме и тази вечер", допълни Юрий Ангелов.

"Той заслужава това. Точно тук, между паметниците на Апостол Карамитев и Георги Калоянчев, стоят всички тези деца, които учат актьорско майсторство. Значи има смисъл!", коментира актьорът Христо Симеонов.

Десислава Лилова, началник отдел в Държавен архив - Бургас заяви, че има много начини, по които можем да изразим почитта си към великата личност на Апостол Карамитев. "Най-важното е да помним. С гордост мога да съобщя, че в Държавен архив - Бургас вече има предаден масив от документи за Апостол Карамитев, които са обработени в 36 архивни единици. Чрез тези документи ние можем да надникнем в творческия път на актьора, можем да повдигнем леко и завесата към личния му живот и да се докоснем до този харизматичен, завладяващ Апостол Карамитев", допълни още Десислава Лилова.

Както БТА писа, честването на годишнината днес ще продължи и вечерта, когато в Драматичен театър "Адриана Будевска" предстои прожекция на филма с участието на Апостол Карамитев "Бялата стая" (1968 г.) с режисьор Методи Андонов и по сценарий на Богомил Райнов. Преди началото ѝ копие на посмъртната маска, отлята от Димитър Коклин след внезапната смърт на Карамитев по време на снимките на филма "Сватбите на Йоан Асен" и съхранена през годините от служителите на театъра Емил Марков и Стоян Караманов, ще бъде дарена официално на Регионален исторически музей - Бургас, където тя ще бъде изложена за посетителите.

Освен инициативата "Многоликият Апостол Карамитев", която включва изложба на открито с архивни кадри и документи, съхранявани от Държавен архив - Бургас, и прожекция на някои от най-известните филми на актьора. До края на годината предстои Апостол Карамитев да бъде обявен посмъртно и за почетен гражданин на Бургас.