България ще участва активно в процеса на демилитаризацията в Черно море, заяви в Бургас премиерът Бойко Борисов. Той изрази съболезнования за жертвите в Ница.

Премиерът Бойко Борисов прие тържествения строй на военноморските сили, предаде "Фокус". Той обясни, че в днешното военноморско учение с международно участие "Бриз 2016“ ще се покаже готовността на Българската армия.

Вижте снимки >>>

По думите му българската държава ще участва активно в процеса на демилитаризацията, като по думите му Черно море ще се използва като транспортен коридор, както и за развитието на туризъм.

Борисов бе категоричен, че няма разминавания в неговото мнение и това на министъра на отбраната Николай Ненчев относно процеса на демилитаризация.

Премиерът Бойко Борисов изрази и съболезнования към семействата на жертвите в Ница. "Потресен съм от терористичния акт в Ница. Моите най-искрени съболезнования към семействата на жертвите" - това написа в страницата си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Военноморското учение "Бриз 2016"


В учението участват над 25 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, както и три кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Вижте снимки >>>

Гостите на учението "Бриз 2016" наблюдават изпълнението на операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, ликвидиране на последиците от терористичен акт на борда на кораб, отразяване на асиметрични атаки на море и атаки на въздушен противник и др.

Основната цел на "Бриз 2016" е подобряване на оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на включените в него страни чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза.