Монаси на Далай Лама пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок - председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и хилядолетна традиция, съобщават организаторите, цитирани от БТА.

Гостите ще представят различни събития, свързани с източната култура, философия и здравословен начин на живот.

В продължение на три дни - до 8 юли, монасите ще създадат мандала, която впоследствие ще бъде ритуално разрушена, символизирайки преходността на всичко във вселената. След разрушаването, цветният пясък от мандалата ще бъде раздаден на публиката в малки пакети.

Тибетски и хималайски танцьори ще представят автентични танци, разкриващи богатото културно наследство на региона. Посетителите ще могат да участват в традиционни предсказателни сеанси, водени от монах с осигурен превод.

Монах ще изпълнява индивидуални 15 минутни сеанси за гадаене "Мо". Ще има и малък базар с ръчно изработени ароматни пръчици, органични тибетски парфюми и пеещи купи, както и щанд с книги на български език с културна и духовна тематика.

На 8 юли монасите ще се отправят към морето за последна молитва на брега на морето, с която събитието ще приключи.

Събитията в Бургас, посветени на източната култура, философия и здравословен начин на живот, се организират от фондация "Калпатару" с председател Виктор Францес, и община Бургас.