ГЕРБ призова част от депутатите на ПП-ДБ да подкрепят кабинета заради общите им приоритети - Еврозоната, сухопътен Шенген и Плана за възстановяване и устойчивост. От партията на Бойко Борисов не държат цялата група да гласува за тях, а само десетина депутати от ПП-ДБ да ги подкрепят, колкото да бъде гласуван кабинетът на Росен Желязков, а после отново ПП-ДБ да си останат в опозиция. Такава оферта от името на ГЕРБ отправиха в ефира на трите национални телевизии трима от номинираните за министри в кабинета на малцинството на ГЕРБ - Деница Сачева, Делян Добрев и Даниел Митов.

Гласуването на кабинета с кандидат-премиер Росен Желязков се очаква утре в пленарната зала. И тримата депутати напомниха на ПП-ДБ как ГЕРБ подкрепи мандата на втория да направи правителство, а сега било ред на третия да подкрепи първия. Към момента обаче от коалицията ПП-ДБ отказват категорично всякаква подкрепа за правителство на ГЕРБ и са категорични, че остават в опозиция.

 "Търсим подкрепа от партията, която се надяваме, припознава нашите приоритети. За нас и ПП най-важни са Еврозоната и Шенген, надявам се колегите да размислят и да ни подкрепят частично", каза Добрев по бТВ, като призна, че десетина гласа стигат. Той намекна, че това ще е един вид връщане на жеста, че миналия път първата партия е подкрепила мандата на втората, а сега първата партия, която е пред третата с 11% изоставане, очаква подкрепа от нея.

Добрев подчерта, че ГЕРБ не търгуват с гласове на депутати и заяви: "Това кой ще ни подкрепи, ще видим утре". "Можем да се окажем камикадзета - ще бъдем избрани с много малко мнозинство, за да свършим определена работа", каза Добрев.

Той е готов дори да се откаже от поста на енергиен министър, ако това е условието на ПП-ДБ да ги подкрепи поне частично. "Бих подкрепил и Венко Сабрутев за енергиен министър, но бих го контролирал много внимателно, за да не се направи някаква щета в енергетиката", добави Добрев.

"Очакваме ПП-ДБ да имат своя политически знак, а не целокупна подкрепа от цялата парламентарна група, но ако те действително вярват, че не трябва България да се отклонява от своя път към Европа, към еврозоната, към Шенген, ако вярват, че трябва да положим усилия Планът за възстановяване и устойчивост да бъде реализиран, могат да дадат знакова подкрепа", коментира Деница Сачева по БНТ. "Знакова подкрепа означава брой гласове, които да бъдат в подкрепа на това правителство с ясни условия, че ще бъдат гласувани в Народното събрание само тези политики", допълни тя.

"Очакваме да получим подкрепа за политиките, които сме заявили, защото, например, политиките по Плана за възстановяване и устойчивост, поне на думи, не са само политики на ГЕРБ. Политиките, свързани с еврозоната, с Шенген, поне на думи, поне така казват останалите партии, са и техни политики", каза Сачева, която е номинацията на ГЕРБ за социален министър. 

"Нека да видим дали тези хора, които непрекъснато казват, че това са важни политики за България, дали действително могат да защитят интереса на България, а не тяснопартийни интереси", каза още Сачева.

Даниел Митов, който е кандидатът за министър на външните работи в проектокабинета на ГЕРБ-СДС, пък заяви в ефира на Нова телевизия, че не знае откъде ще дойде подкрепа за предложеното правителство, но също се обърна към ПП-ДБ с напомнянето как ГЕРБ подкрепи техния кабинет.

"Знам, че може да се обърнем към "Продължаваме промяната - Демократична България" да подкрепят кабинета, както ние подкрепихме техния, а после да останат в опозиция", добави той.

От ГЕРБ обаче подчертаха, че ако кабинетът им не мине и отидем през есента на седми поред избори, то вината няма да е тяхна, а на партиите, които са отказали подкрепа.