По чудо загинали няма, но пострадалите пациенти са готови да съдят болницата, предаде БНТ. Въпреки инцидента останалите болни са по-ужасени от възможността отделението по хемодиализа да бъде закрито и те да трябва да пътуват през ден до София за животоспасяващите процедури.
Инцидентът е станал във вторник около 12 часа докато двама пациенти са били включени на хемодиализа в специализираното отделение в Ботевград. Парчетата бетон с дебелина около 5-6 сантиметра паднали от височина почти три метра, предаде botevgrad.com. Огромните късове се стоварили върху леглата и апаратите. Едната пациентка е наранена от падналите парчета по главата и тялото. Пострадал е и другия болен. Засегнати са и двама души от екипа - техноложката е с рана на главата, а сестрата с хематом.
"Всичко беше като след паднала бомба. Такъв шум, трясък и писъци. Това нещо тежи около 3 кг и падна от 3 метра височина, може да изчислите силата на удара", коментира д-р Петър Тодоров пред БНТ. По думите му пациентите са късметлии, че са оцелели, защото едно от големите парчета е паднало до главата на един от тях. "Както изключвахме апаратите изведнъж се срути блок от тавана в стаята и падна върху мене. Аз се оттеглих, но сестрата остана да изключи пациента", разказа Стефка Сариева – технолог.
След инцидента всички болни са преместени в друга зала и треперят дали и там таванът няма да се пропука. Смята се, че причината за паднали таван е лошо строителство, извършено от трудови войски от преди години и вибрации на по-високите етажи през последните дни. Два от апаратите са повредени и поне единият ще трябва да бъде заемен с нов.
Отделението e изцяло на издръжка от бюджета на здравното министерство. Има опасност в края на месеца Хемодиализата в Ботевград да затвори врати заради недофинансиране.
"Има изчисления, че една диализа на пациент на пациент струва към 180 лева, а в момента ни плащат 60 лева", коментира д-р Филип Филев – директор на МБАЛ-Ботевград. За първото тримесечие здравното министерство е платило на болницата 37 000 лева, а разходите са над 47 000 лева. Заради недофинансирането на клиничните пътеки на здравната каса и недостатъчния бюджет за хемодиализа и Спешна помощ болницата е в преразход и екипът не е получавал заплати от април. Дилемата е дали болницата да фалира или да закриват отделения.
Снимки от болницата