Орденът Джон Байърли получава за изключително големите му заслуги за развитието на отношенията между България и САЩ и по повод окончателното му отпътуване от страната.
Президентът Първанов посочи, че българо-американските отношения, които имат над 100-годишна история, никога не са били толкова добри, колкото в последните години.
Георги Първанов отбеляза, че с подкрепата на САЩ, България се утвърди като солиден, предсказуем и последователен партньор в НАТО, нашите бойци рамо до рамо изпълняват миротворчески мисии. Той допълни, че това сътрудничество ще се разширява в бъдеще.
Георги Първанов посочи, че в резултат на активния политически диалог и личната роля на посланик Байърли има истински бум в развитието на двустранните икономически отношения - за последните няколко години стокообменът се увеличи четирикратно, американските инвестиции у нас са над 1 млрд. долара.
Държавният глава благодари на Джон Байърли за направеното от него като посланик у нас, за личната му ангажираност за това, че през всичките години от своя мандат беше честен, откровен, добър приятел на България.
Посланикът каза, че разбира колко трудности е преодоляла България в периода на прехода и колко е трудно да се достигне до успешния му край. Моята ангажираност, моите думи на подкрепа и насърчение, както понякога и някой критични изказвания - всичко това беше подчинено на една идея - че е важно България да бъде силна, просперираща европейска държава - нищо повече и нищо по-малко, каза посланик Байърли. Той добави, че това е в национален интерес на САЩ. В лицето на САЩ винаги ще имате добър съюзник, партньор и приятел в този процес, каза дипломатът.
Благодарение на общите усилия, днес американските инвестиции в България са по-големи от всякога, посочи той. Байърли добави, че като съюзник е горд от отличното сътрудничество между въоръжените сили на двете страни в Ирак, Афганистан, Граф Игнатиево и Ново село. Като приятел празнувах и се радвах заедно с вас, когато България стана член на ЕС и когато посрещнахме заедно на летище "София" завръщането на българските медици от Либия, каза посланик Джон Байърли. Той заяви, че през трите години на мандата му е бил свидетел и участник в много процеси и събития, които са израз на желанието за изграждане на по-силни връзки между двете страни.
Джон Байърли беше номиниран от президента Джордж Буш за посланик на САЩ в Русия, като предстои процедурата за одобрението му от американския Конгрес. Постът посланик на САЩ в България ще заеме Нанси Макълдоуни, която сега е заместник-ръководител на американското посолство в Анкара. Процедурата за одобряването й в Конгреса е приключила. Очаква се Макълдоуни да пристигне в София през втората половина на август.
Вижте снимки от награждаването