"Скандалните записи" с представители на ПП са манипулирани. Това заяви в интервю специалистът по киберсигурност проф. Илин Савов пред Сашо Диков.

"Успях да доловя изключително подвеждане в целия запис, който протича равномерно, има отделни участъци на пауза, които могат да бъдат доловени само единственото експертно ухо. Отделно, определени шумове са ясно изразени, а други едва се чуват", поясни той. 

Савов заяви, че "записите са манипулирани с доста сериозна технология, която в момента се продава в дълбоката мрежа, така нареченият deepweb".

"В момента тази услуга може да бъде поръчана срещу няколко хиляди долара. За съжаление това, което констатирахме наскоро с колеги, е, че тази технология е залегнала в много европейски държави. Вече започва шантажиране и нанасяне на имиджови щети на отделни групи, конкретни обществени личности, включително и президенти, премиери и водещи компании в областта на технологиите. Наистина съм изключително притеснен най-вече за това, че нашето общество няма информация как всеки един човек може да бъде подведен в днешно време", обясни Савов.

Според него записът изначално е бил с много високо качество, а впоследствие то е умишлено влошено.

"Когато се създава нещо, което е далеч от истинността, винаги се вкарват допълнителни шумове. В записите има моменти, в които определена реч не се чува както трябва, но в същото време някои шумове като звук от дамски токчета се чуват толкова бистро, че на базата на моя опит мога да кажа, че тук има вмешателство със сигурност", коментира Савов. 

Савов изброи 3-те най-възможни варианта за направата на такъв незаконен запис:

"Записът може да бъде направен от разстояние, чрез така наречените насочени микрофони чрез дронове. Това е един много опасен метод, който, за съжаление, криминалната престъпност използва в днешно време. Записът може да бъде извършен и със специално физическо устройство, като телефон, смарт часовник, микрофон, който да бъде инсталиран по дрехите на човек. Може да се използва електрическата мрежа, да бъдат поставени съответните физически устройства и да бъдат активирани дистанционно, като преди това е обезпечено съответното помещение. Това са неща, които са известни в целия свят, те са достъпни, но много малко хора се интересуват, как могат да бъдат нарушени техните права", поясни още Савов.

Той заяви, че такъв запис е възможно да бъде произведен както от службите, така и от частно лице със специализирана апаратура.

"Дийпфейк темата за управление на гласови данни и видеоизображения е достъпна в глобалната мрежа. Отделно има специални трейлъри, с които се дава възможност да се подготвите. От този разговор между мен и вас в момента може да се изведат 20 секунди и да се направи звуков запис, в който да се каже, че заедно с вас искаме да свалим, примерно, председателя на Световната банка. Това е много притеснително. Миналата година алармирах, че структурите за сигурност в България и МВР трябва много сериозно да обърнат внимание върху обучението и подготовката на служителите си, тъй като нашата страна вече започва да бъде атакувана от така наречените киберпрестъпления", каза Савов.

На въпрос къде могат да бъдат анализирани подобни записи, за да се установи манипулация, той коментира:

"На първо място, в дигитални лаборатории. Те работят със специален софтуер, който извежда конкретни шумове от записа. Това изисква време, защото в самата подготовка на записа е възможно да са използвани стотици или десетки хиляди шумове. За някои от изтеклите записи в публичното пространство, лично аз се ангажирах да проверя истинността им или по какъв начин са направени, за да бъдат близки до истината. В някои от тях е използвано миксиране на 4900 гласа едновременно - това образува шум в дълбоката на мегахерците на човешкия глас. Изключително е трудно, но не е невъзможно", обясни Савов и допълни, че задължително структурите за сигурност да се ангажират с прегледа на тези записи и да излязат с официално становище.