Само за една седмица столичната полиция е на крака заради две дръзки кражби. На 21 юли от строителна площадка е откраднат бетоновоз. За удара се разбира минути по-късно, защото крадецът не може да вземе завоя на четвърти километър и тежкия камион се обръща (виж линка). Седмица по-рано от паркинг изчезват два багера за над 100 хиляди лева. И двете машини са на лизинг.
От Седмо районно управление, което работи по случая са успели да намерят един от багерите. Казват, че от началото на годината имат пет случая на кражби на строителна техника. Николай Йорданов е шеф на групата, която се занимава с разследването на автокражбите. Казва, че ударите срещу строителната техника идват от криминалния контингент, който се занимава със задигането и на леките коли. Той обясни, че има данни, че тези машини се крадат по предварителна поръчка. След което се продават на петорно по-ниски цени. "Пласират се в доста отдалечени райони на страната", обяснява още Йорданов.
Интересно е, че времето на извършване е веднага след приключването на работния ден, защото иначе движението по пътищата прави впечатление. След кражбата тежките машини се паркират в крайните квартали на София за няколко дни. В един от случаите апашите дори изкопали няколко дупки, за да няма съмнения от близките къщи за какво е машината на това място.
"Характерно е, че номрът на тези машини не е набит на шасито, а е на табелка, която лесно може да се подмени", обясни Йорданов. Така съвсем лесно багерът или кранът се оказват с нови документи. При всяка кражба на строителна техника, при това лизингова, разследващите не изключват и измама. Фирмата спира да плаща вноските си, сама си краде машината, а след това дружеството купило багера се прехвърля на друг човек, обикновено социално слаб. Най-сериозният удар до момента е от преди два месеца, когато е задигнат кран за над три милиона лева, също лизингов.