Читател на Дир.бг, жител на Чикаго, ни описва как е протекъл избирателният ден.
"Невиждана избирателна активност, но много слаба организация. В църквата "Св. София" опашката беше около 200-300 м, а времето за чакане бе минимум два часа", споделя българинът.
"Много хора пропътуваха стотици километри, за да могат да упражнят правото си на глас. Въпреки опита на местната българска преса да насади у хората мнението, че за да гласуваш трябва да си подал декларация, българската общност в града на ветровете показа, че никой не е забравил за Родината. Имаше вяра и надежда в очите на хората", завършва разказа си нашият читател, подписал се като LuckyLubo.
ГЕРБ убедително води в гласуването в САЩ, като на второ място е Синята коалция. Единствено в Ню Йорк и Филаделфия сините изпреварват партията на Бойко Борисов, а във Бостън разликата е минимална (данните са само за източното краебрежие), съобщава Дневник.бг . Над два пъти повече българи са гласували в Чикаго, често опредлеян като втория по-големина български град. 2203-ма български граждани са упражнили правото си на глас в града. Общо на източното краебрежие са са гласували 5740, а на западния бряг се очаква числото да бъде над хиляда човека (поради часовата разлика данните все още не са обработени).През 2005 г. на парламентарните избори гласуваха 5200 човека, 1003-ма от които в Чикаго. Така избирателната активност в Чикаго е с над 100% по-висока спрямо 2005 г.
Вижте снимки от избирателната секция в Чикаго