Това съобщи членът на ВСС Пламен Стоилов пред БНР, цитиран от News.bg. Той уточни, че до момента са проверени 16 от тези дела.
По думите му основният фактор за забавяне на делата е широко практикуваната злоупотребата с правото на защита. Според Стоилов сега действащият НПК дава възможност на подсъдимия да бави до безкрайност хода на съдебното следствие, като често се стига до пълното му блокиране. Във връзка с това е изготвено конкретно предложение за промяна в закона, чрез която един защитник на подсъдим да има право на не повече от три пъти да се позове на служебна ангажираност и да иска отлагане на делото.
Според Стоилов законодателството в България по отношение на наказателните дела е твърде либерално. Това от своя страна води и до „наглостта на знакови лица от криминалния контингент".
По повод предложението на министъра на правосъдието новите ръководители в съдебната система и заместниците им да бъдат избирани с явно гласуване, Стоилов коментира, че това ще повлияе на свободата на волята им. Още повече, по негово мнение, така ще се създаде възможност на политическата класа във всеки един момент да контролира дейността на членовете на ВСС.