Заповедта и националната протестна подписка бяха представени пред журналисти от председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, след края на срещата между представителите на ГЕРБ, СДС и ДСБ, предаде БТА.
Мотото на кампанията "Аз съм европеец" показва, че въпреки политиката и поведението на управляващите, които не спазват европейските изисквания и норми, българските граждани имат самочувствие на европейци, обясни Цветанов. Той уточни, че "заповедта за уволнение на правителството на БСП, НДСВ и ДПС, представлявано от Сергей Дмитриевич Станишев" ще стартира едновременно във всички населени места на шести септември от 11 часа и ще продължи до 13 часа на същия ден. След това инициативата ще бъде преместена в офисите и структурите на трите формации и ще се води "лице в лице" с хората.
До момента са разпечатани 500 хиляди екземпляра от подписката, като в специална сметка ГЕРБ, СДС и ДСБ ще превеждат необходимите средства.
Подписката трябва да приключи до 21 септември, когато десните ще организират широка дискусия по нея с представители на неправителствения сектор и синдикатите. Тя не е с юридическо значение, а с чисто морално, добави Петър Москов от ДСБ.
Трите формации се надяват да съберат достатъчно брой подписи, с което да покажат, че тройната коалиция е в малцинство, добави зам-председателят на СДС Любов Панайтова. По думите на Петър Москов очакванията на организаторите на подписката са правителството на Сергей Станишев да се опита да се държи като европейско в края на мандата си и да не се налага опозицията да предприема следващи стъпки.
"Заповедта за уволнение" е на основание "корупция, некомпетентност и провал на членството на България в Европейския съюз", пише в документа. Логото на кампанията "Аз съм европеец" е изписано със старобългарско главно "А", което говори за самосъзнанието на българина за националната му идентичност и същевременно за равнопоставеност с европейските граждани, разясни Петър Москов.
На 5 септември ще се проведе заседание на политическия съвет на управляващата коалиция, съобщиха по-късно от правителствената информационна служба. В него ще участват лидерите на БСП, НДСВ и ДПС - Сергей Станишев, Симеон Сакскобурготски и Ахмед Доган, както и членовете на ръководствата на трите партии. Ще бъде обсъдена законодателната работа през есенната сесия на Народното събрание и приоритетите на управляващото мнозинство до края на годината.