Периферията на урагана вече настъпва в делтата на Мисисипи и в момента напредва към Ню Орлийнз, заяви Патриша Уолъс от Центъра за наблюдение на ураганите. В 03.00 ч. по Гринуич "окото" на урагана се е намирало на около 360 км югоизточно от града и се очаква да достигне крайбрежието в следобедните часове.
Петролодобивът по офшорните платформите от Тексас до Ню Орилиънз е преустановен, затворени са и повечето от рафинериите в заплашения район, който осигурява една четвърт от нуждите на течни горива в САЩ, предаде БТА.
Президентът Джордж Буш, критикуван за справянето с последиците от Катрина, пристига днес в Тексас да надзирава подготовката за посрещането на бедствието.
Във връзка с приближаването на урагана бяха съкратени някои дейности от конгреса на Републиканската партия в Сейнт Пол, Минесота, на който Джон Маккейн трябва да бъде официално номиниран като кандидат на партията в президентските избори през ноември.
Над 11,5 милиона жители на пет щата може да бъдат засегнати от бързо придвижващия се ураган, който вече става предмет на президентската кампания заради тромавата реакция на властите на урагана Катрина преди три години, отбелязва Ройтерс.
До вчера вечерта улиците на Ню Орлиънз опустяха, след като 95% от населението на града се вслуша в призивите на властите да се евакуират.
Губернаторът на Луизиана Боби Джиндал каза, че около 1,9 милиона души са се евакуирали от крайбрежната ивици, а в Ню Орлиънз са останали вероятно към 10 хиляди души.