Цонев съобщи, че вчера по обяд е започнало наводняване на района с цел обезопасяване и повече гърмежи след това няма. Охлаждането на повърхностния слой на почвата продължава и днес.
Овладяхме ситуацията още в първия половин час. Много ми се иска този инцидент да не е човешка грешка, каза министърът, цитиран от Дарик.
Не проверявам екипа си, имам му пълно доверие, дълбоко се надявам да не е вярна информацията за зам.-министър и засега няма никакви данни, че някой от екипа ми е свързан с нарушения, каза още Николай Цонев, цитиран от БГНЕС. Той увери, че реакцията му ще бъде адекватна, ако се разбере, че някои от зам.-министрите е свързан с причините за взрива във военния склад. Министърът обаче припомни, че зам.-министрите се назначават от министър-председателя.
Цонев обяви още, че тази вечер или утре сутринта ще са готови резултатите от проверката за всичко, случило се в поделението край Челопечене през последните 10 години.
Министърът Цонев увери, че нито в Челопечене, нито в друга база, съхраняваща боеприпаси на Българската армия, няма опасност от инциденти като този на 3 юли. Проверката за охрана на складовете за боеприпаси в страната е показала, че те се охраняват по правилата.
Цонев увери хората, че където обработваемите площи могат да бъдат почистени това ще стане, и ако хората претърпят щети, те ще бъдат обезщетени, предаде БТА. На въпрос на жителка на Чепинци, която отглежда зеленчуци в района на взривовете, дали е безопасно да влезе в нивата си, Цонев обяви, че след като мястото е почистено от сапьори, няма никаква опасност хората да влизат в нивите си.
Вчера Министерството на отбраната е изпратило психолози в Челопечени и Чепинци по искане на жителите, допълни министърът. Той пристигна на ранния брифинг (7.30 ч.) с вертолет "Кугър", след като огледа района на взривения склад за боеприпаси.
Вижте снимки от ранния брифинг