По време на дискусия за сивата икономика Миков акцентира върху необходимостта от взаимен контрол между институциите като основно средство за въздействие върху това явление, предаде БГНЕС.
На форума, на който бе представен доклад на Центъра за изследване на демокрацията, изработен с подкрепата на посолството на Холандия у нас, политици, дипломати, икономисти, анализатори, общественици се изказаха за нуждата от обединяване на всички институции срещу сивата икономика. Михаил Миков нарече това "общ фронт на институциите и гражданите".
От своя страна министърът на финансите Пламен Орешарски акцентира върху намаляването на данъчната и осигурителна тежест в България, което създава предпоставки за осветляване на сивия сектор в икономиката. "Свидетели сме как много компании започнаха да обявяват доходи и настояват да правят това", подчерта финансовият министър.
Според председателя на Сметната палата Валери Димитров държавата се държи като футболен съдия с бизнеса и обществото. Той изтъкна, че с политиката си българската държава ту минава към отбора на бизнеса, ту към хората. С това тя, като футболен съдия, рискува да бъде "набита" и от единия и от другия отбор, отбеляза председателят на Сметната палата.
В значителна степен банките не се интересуват откъде идват парите на техните клиенти и при сива икономика за тях е много по-сигурно, че ще си получат парите от раздадените кредити. Това изтъкна председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. По думите му сектори на сивата икономика в България са търговията с имоти и строителството. Данев предложи касовите апарати на всички търговски обекти в България да бъдат свързани с онлайн връзка, а камери за видео-наблюдение да има при кариерите за добив на материали, на авто-мивките, бетоновите възли, строителните обекти. Това е една от възможностите за разкриване на доходи, които не се декларират, подчерта председателят на БСК.
Българските политически партии зорлем правят фирмите за да влязат в сивата икономика като ги заставят да отчисляват от приходите си за партийните каси. Това пък каза столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той подчерта, че в момента правителството и държавата стимулират сивата икономика, но поздрави кабинета за данъчната реформа. През последните две десетилетия се правят корупционни схеми пред очите на всички управления, но се представят като законни и няма последствия. Някои от тези схеми са като учебник как се прави сива икономика, например сделките на дружеството „Софийски имоти” или сделките със замени на гори, каза още столичният кмет. Според него заради увеличения акциз българинът пие пет пъти по-малко отколкото при управлението на НДСВ.
Вижте снимки от "героите" на дискусията