Разследването на служители от “Икономическа полиция” започнало след подадени сигнали от студенти, предаде БГНЕС. Младите хора били получили уведомление от Шуменския университет, че са изключени от висшето учебно заведение и студентските им права са прекратени. Причината била - поради представени фалшиви академични справки при записването им за студенти директно във втори и следващи курсове, тъй като са записани чрез прехвърляне от друг ВУЗ. В същото време жалбоподателите обясняват, че са издържали писмен изпит по история. Изпитът бил проведен от преподаватели на Шуменския университет в Благоевград. След класирането те били записани първи курс задочно или дистанционно обучение във филиала на университета, изнесен в Благоевград. Платили и съответната сума за обучението.
На този етап е установено, че за първи път през 2002 г. е било организирано дистанционно обучение към Шуменския университет в Благоевград. Университетът имал сключен договор с фондация “Ноблес” за организирането му, а неин представител се явявала 59-годишната шуменка Е.Д. Дамата, заедно с двама мъже от Благоевград С.К. и И.Р. на 39 г., набирали от името на фондацията кандидати за този вид изнесено обучение, студентите държали изпита си, класирали се и след като плащали сумата, били “записвани” в съответния курс срещу определена сума на семестър.
За изясняване на случая и установяване на статута на представителството на ШУ “Еп. Константин Преславски” в Благоевград е било отправено писмено запитване до МОН. В отговора на министерството се посочва, че филиал на университет се открива след положително оценяване от Националната агенция по оценяване и акредитация на проект за откриване на структурно звено. В случая в МОН не е постъпвала информация за такъв проект и към момента филиал на Шуменския университет в Благоевград не е откриван.
Жалбата била повод и за извършване на проверка за лигитимността на предлаганото от Шуменския университет обучение и в останалите градове в страната, която установява, че висшите учебни заведения в България нямат право да сключват договори с юридически лица с цел обучение на студенти образователно-квалификационна степен “магистър” и “бакалавър”.
Същевременно става ясно, че през 2001 г. ректорът на Шуменския университет сключва първия договор с фондация “Ноблес” и до момента продължава обучението и приемането на студенти по т.нар. “дистанционно обучение”. Преписката е изпратена на РП-Благоевград с мнение за търсене на наказателна отговорност от тримата “представители” на фондацията. На този етап е установено, че всеки от 26-те “студенти” са ощетени със сумата от 3000 до 6000 лева.