В Швейцария са се регистрирали над 50 делегации от над 160 души, които неутралната страна е поканила на срещата на върха следващия месец, която Берн се надява да проправи пътя към мирен процес в Украйна, заяви в сряда президентът Виола Амхерд, цитиран от БТА.

Амхерд каза, че нейното правителство се стреми към широко участие, но че Китай все още не е заявил, че ще участва.

Междувременно съветникът на украинския президент Михайло Подоляк нарече днес "лицемерни" коментарите на руския президент Владимир Путин относно възможни преговори за войната в Украйна, предаде Ройтерс.

"Отново лицемерните дейности на Путин за "преговори"... В същото време Русия продължава да опожарява градове в Донбас и се опитва да постигне пробив в Харковска област, като същевременно засилва престъпленията срещу цивилните", написа Подоляк в "Екс".

В същото време руският президент Владимир Путин заяви, че през 2024 г. общите разходи на Русия за отбрана и сигурност може да достигнат малко над 8,7% от БВП и че тези средства трябва бъдат употребени внимателно и ефективно, предаде Ройтерс.

Путин каза на среща с министъра на отбраната и високопоставени генерали, че руските сили всеки ден подобряват позициите си във всички направления в Украйна.