НАТО, ООН и Европейската комисия осъдиха приемането от грузинския парламент на спорен закон, който се разглежда като напълно противоречащ на стремежа на страната да се присъедини към ЕС или Северноатлантическия алианс, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Законът за "чуждестранното влияние", вдъхновен от законодателството, прието в Русия за репресии срещу опозицията, беше приет вчера на последно четене от грузинските депутати.

Демонстрациите срещу закона, който е насочен срещу финансирани от чужбина медии и неправителствени организации, продължават вече повече от месец.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, говорейки от името на Европейската комисия, призова Грузия да "оттегли" текста, който според него противоречи на "основните ценности и стандарти" на Европейския съюз.

Приемането на закона, въпреки хилядите демонстранти пред парламента, има "отрицателно въздействие" върху процеса на присъединяване на кавказката страна към ЕС, отбеляза той в комюнике. 

Грузия е официален кандидат за присъединяване към ЕС от декември 2023 г. Вестник "Файненшъл таймс" съобщи, цитирайки служители на европейските институции, че ако законът за "чуждестранното влияние" бъде приет, ЕС може да замрази кандидатурата на Грузия за членство.

Според цитираните източници, решението на Брюксел за начало на преговори за членство с Тбилиси най-вероятно ще бъде отложено за неопределен срок, ако спорният закон влезе в сила.

Германското правителство определи като погрешно приемането в Грузия на спорния закон ограничаване на чуждестранното влияние върху гражданското общество и изрази надежда, че правителството в Тбилиси ще промени позицията си, предаде ДПА, на която се позова БТА.

"Припомняме на грузинското правителство ангажимета му от 2023 г. да оттегли безусловно този закон", заяви днес в Берлин заместник правителственият говорител Волфганг Бюхнер. "Споделяме загрижеността, че с този закон грузинското правителство се отдалечава от курса си към членство в ЕС", допълни той.

Грузия също така се стреми да се присъедини към НАТО, а пактът от своя страна осъди закона като "стъпка в грешна посока".

Приемането на този закон "отдалечава" Грузия от нейната "европейска и евро-атлантическа интеграция", заяви говорителката на НАТО Фара Дахлала. "Призоваваме Грузия да промени курса и да зачита правото на мирен протест", добави тя в социалната мрежа "Екс".

"Дълбоко съжаление" за приемането на закона изрази и върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк.

"Властите и законодателите избраха да пренебрегнат многобройните предупреждения на правозащитниците и на организациите, представляващи гражданското общество. В резултат на това свободата на словото и правото на свободно сдружаване са силно застрашени", посочи комисарят в позицията си.

Очаква се грузинската президентка Саломе Зурабишвили, проевропейски настроена и бивш френски дипломат, която е в открит конфликт с правителството, да наложи вето на закона, но управляващата партия "Грузинска мечта" уверява, че разполага с достатъчно депутати, за да го преодолее, посочва Франс прес.