Двамата са обвинени, че са подбуждали Павел Чернев към лъжествидетелстване за пътния инцидент на автомагистрала "Тракия" на 7 април 2006 г. Тогава автомобилът, в който е бил Сидеров, се сблъскал с колата на Явор Доков. Заедно с Доков пътували баща му и дядо му, предаде БТА.
Първото заседание по делото бе насрочено за 27 юни 2007 г., а процесът бе отлаган пет пъти.
До следващото заседание защитата на подсъдимите заяви, че ще покани двама свидетели, които да заявят, че е имало заплахи за живота на Сидеров. Самият Сидеров определи катастрофата с Докови като покушение срещу него и заяви, че "специален щаб се е занимавал с организирането на инцидента."
Сред свидетелите за следващото заседание ще бъде и депутатът в ЕП Димитър Стоянов, син на Капка Георгиева. Адвокатите на подсъдимите настояват към делото да бъде приобщена заповедта на министъра на вътрешните работи през 1999 г. и приложението към нея, с която в МВР е назначен Димитър Миленков, разпитвал Павел Чернев. Според адвокатите, на протокола от разпита Миленков се е подписал като оперативен работник. Адвокатите смятат, че той е бил дознател.
Защитата настоява също, ако се наложи, двамата министри по това време - Емануил Йорданов и Богомил Бонев, също да бъдат призовани по делото.
Както и на предишното заседание на Софийския градски съд (СГС), днес десетки симпатизанти на партия "Атака" от цялата страна се събраха пред Съдебната палата в София в подкрепа на лидера на партията Волен Сидеров (виж линка). Органи на полицията и на съдебната охрана бяха разположени в района на централния вход на Съдебната плата, както и пред съдебната зала, в която беше заседанието.
Няколко пъти адвокатите на подсъдимите поискаха делото да се гледа в най-голямата зала на Съдебната плата, за да могат всички привърженици да присъстват, но исканията им бяха отхвърлени.
Заседанието по делото започна със закъснение, тъй като се наложи подсъдимите да бъдат повикани няколко пъти. Според Сидеров, причина за закъснението на заседанието днес била охраната пред залата.
"Охраната ме блъскаше и не ме пускаше, охранители в залата демонстрират наглост и арогантност. Някой от охраната ме удари и затова се закашлях", каза Сидеров в залата.
Двамата подсъдими и тяхната защита се отказаха от искането за разпит на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков, заместника му Камен Пенков, депутата Павел Чернев и семейство Докови. Делото ще се гледа по съкратената процедура.
По същото време, докато траеше заседанието, в Съдебната палата беше и министърът на правосъдието Миглена Тачева. Тя се размина със Сидеров на входа на палатата, докато лидерът на "Атака" приветстваше симпатизантите си. Тачева коментира, че с митинга пред Съдебната плата се оказва натиск върху съда. Неудачно е било да се дава разрешение за митинг, каза Тачева.
Вижте снимки на агитката и на подсъдимите