31-годишният Кервиел е обвиняван от „Сосиете Женерал“, че е отговорен за колосалните загуби в размер на 4,9 милиарда евро, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. В петък вечерта полицията е обискирала апартамента му в околностите на Париж и е иззела документи, които не представляват особен интерес, съобщи близък до случая източник. Освен това полицаите обискираха седалището на „Сосиете Женерал“ в Ла Дефанс, близо до Париж, където им били предоставени „полезни за разследването документи“. В четвъртък прокуратурата в Париж започна предварително разследване на рекордната измама, като то бе поверено на финансовия департамент.
Жером Кервиел се намира в Париж и ще бъде разпитан веднага щом полицията анализира документите, предоставени от "Сосиете Женерал", заяви междувременно представител на главния прокурор на града. Необходимо е полицията да се запознае с доказателствата преди да бъде извършен разпитът. Според съседи на Кервиел той не е стъпвал в апартамента си от няколко седмици, някои дори са намекнали, че го е дал под наем, предаде АФП, на която се позова БТА. Роднина на брокера вчера заяви, че той е в района на Париж.
"Сосиете Женерал" е подала жалба в полицията за фалшифициране на банкови данни с цел измама, използване на тези данни с цел измама и компютърна измама. Максималната присъда за всяко от трите обвинения е между 2 и 5 години затвор.
Мнозина, включително френският премиер, подложиха на съмнение версията на банката, че злоупотребите на един брокер са причинили загуби в такива колосални размери, отбелязва АП. Увеличавайки мистерията, от банката заявиха, че Кервиел не е спечелил нищо от непозволените операции.