Депутатите обсъждат няколко часа предложението на "Атака" забраната да действа поне до 2020 г.

Два пъти беше отхвърлено предложение на лидера на ДПС Лютви Местан за отлагане на дебатите.

Малко след 15,30 ч., въпреки че нямаше един час между двете почивки, по искане на „Атака” и съгласие от другите групи, председателстващата заседанието Мая Манолова даде трета "успокоителна почивка".

„Има консенсус между парламентарните групи затова да нарушим заедно правилника”, коментира тя.

Ниската цена

В началото на дебатите Волен Сидеров заяви, че ниската цена на земеделската земя е основен мотив за искането им.

„Над 10 пъти по-евтина е българската земя от средноевропейската. През 2012-2013 г. цената е 440 лв. за декар - една от най-ниските в целия ЕС. В Ирландия е 2400 евро на декар, в Белгия - 1705 евро, Гърция - 1250 евро", каза лидерът на "Атака".

По думите му страната ни има 37 милиона декара земеделска земя, които струват 16 280 000 000 лв. - това било около 12 пъти по-малко от стойността на Facebook - 100 млрд. евро. 

"Разпродаването би означавало и умопомрачително потъпкване на паметта на българските герои, напоили с кръвта си земята, която е отгледала поколения", каза още Сидеров.

Сдобряването на ГЕРБ и "Атака"

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, която миналата седмица се скара със Сидеров, заяви, че трябва да се предприеме всичко възможно да се удължи срокът за забрана на продажбата. Тя цитира допитване, че 70% от българите искат тя да продължи.

"Мотив за искането за удължаване на мораториума е недостигнат жизнен стандарт на българина към средноевропейския", обясни Караянчева.

Според нея средните доходи на българина са с 10 пъти по-ниски и това ще го постави в неравностойно положение при покупката на земя.

С днешното решение може чувствително да се вдигне доверието на хората към НС, защото ще е видно, че сме загърбили различията. В петък се скарахме с г-жа Караянчева, но днес я поздравявам за подкрепата за мораториума”, коментира Сидеров.

Кой на кого продава?

Депутатът от БСП Антон Кутев обаче призова ГЕРБ първо да наложат мораториума в тяхната парламентарна група. Той коментира информацията, че депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов е продал 10 дка земя на офшорна фирма:

"Тази сделка е за 750 000 евро, това е 75 000 евро на декар продажба земя на чужденци".

Господинов заяви, че не е вярно и ще съди Кутев за клевета.

Янаки Стоилов от БСП пък каза, че мораториумът е неизпълним, защото трябва да се преговаря с всички страни-членки на ЕС. По думите му дори и да се започнат преговори, до края на годината нищо няма да се постигне.

Според лидера на ДПС Лютви Местан проектът за мораториум поставя под съмнение статута на България като член на ЕС. 

В кулоарите пък земеделският министър Димитър Греков поясни, че няма интерес към покупка на българска земя от чужденци.

ГЕРБ и "Атака" гласуваха дебатите да се излъчват пряко по БНТ.

Говорител на ЕК обяви междувременно, че няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи у нас на чужденци и страната ни е заплашена от наказателна процедура.

Вижте снимки от извънредното заседание на парламента

Анкета: Бихте ли отказали на чужденец да купи нивата ви?