Това реши Съдът по правата на човека в Страсбург, става ясно от публикувано на сайта му решение по делото "Нешков и други срещу България", съобщи БТА.
В решението на съда са споменати затворите във Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Ловеч, София.

В жалбите до съда в Страсбург се описват килии, в които затворниците разполагат средно с по 1 кв. метър площ. 

Осигурени са легла на три етажа, на които няма спално бельо.

Посочва се липса на отопление, липса на тоалетни и лоша хигиена.

В решението на съда от днес пише, че в затвора в Бургас има настанени 885 лишени от свобода, като сградата е с капацитет 371 души.

"Страната ни ще въведе възможност затворници, поставени в лоши условия, да получат обезщетение", каза на пресконференция Милена Коцева, директор на "Процесуално представителство на България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)" към Министерството на правосъдието.

По думите й решението на съда констатира и липсата на правно средство за защита от нарушаване на чл. 3 от Европейската конвенция, който постановява забрана за нечовешко и унизително наказание.
Коцева посочи, че страната ни има план за действие и готовност да работи по проблемите.

Преди 2 г.  Мирослав Събев, изтърпяващ наказание доживотен затвор без право на замяна при "специален режим" в затвора в Ловеч, успя да осъди България в съда в Страсбург за нехуманните и унизителни условия, при които е поставен. Решението на ЕСПЧ беше прецедент. В мотивите си магистрати изтъкнаха, че специфичните условия на "специалния режим" на Събев включват килия от 10 кв. м, в която е бил изолиран с още трима затворници, въпреки европейския стандарт от минимум 4 кв. м на човек.

Излизането до тоалетна било разрешено само три пъти на ден за по 10 минути, а през останалото време затворниците ползвали кофа, тъй като в килията нямало мивка и тоалетна. Заради изолацията те нямали право да се хранят в стола с останалите лишени от свобода, а храна им се носела в килията.
Освен това условията на хранене не отговаряли на елементарни хигиенни изисквания.

Исканията на надзирателите

Повечето от исканията на служителите на затворите ще бъдат изпълнени, каза  на пресконференция председателят на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров, след като се срещна с ръководството на Министерството на правосъдието.

Надзиратели от затворите в цялата страна излязоха в началото на януари на протест. Те искат нормални условия на труд, както и осигуряване на 10-12 млн. лева, с които да бъдат заплащани извънредният и нощният труд на надзирателите.

"Нощният труд и времето на разположение на служителите ще бъдат плащани от януари"
, каза зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов.

Той добави, че в системата тече процес на оптимизация на структурите - обединяване на звена с цел съкращаване на ръководни и административни длъжности.
По думите му посоката на работа е минимално да бъдат засегнати служителите, които работят на терен.

"Ще има и 10 процента съкращение на щатовете в Централното управление на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията", каза Андрей Янкулов.