Иван Капаров е служител от Агенция „Митници“, а Веслав Василев - инспектор от Митнически пункт „Гюешево“, съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

Двамата са лишени и от правото пет години да заемат длъжност като държавни служители.

Съдът прие обвинителната теза на прокуратурата и призна двамата за виновни в това, че, в условията на престъпен сговор, са извършили престъпления по служба като са регистрирали фиктивен износ на акцизни стоки от ЕС, които не са напускали територията на общността.

До задържането си Капаров е бил един от двамата служители в Агенция „Митници“, който е имал достъп до Системата за контрол на износа към Европейската комисия. В тази система се вписват всички акцизни стоки, които се изнасят от страни в Европейския съюз.

Когато стоката се превозва с автомобили, митническите власти в страната-износител я вписват в системата с определен код (записан в превозните документи), с което удостоверяват начало на износа. При излизане от ЕС, митническите власти в страната, от която стоката напуска общността, отразяват край на износа със съответните кодове.

Митничарят от „Гюешево“ Василев получавал от трето лице кодовете на износни пратки с цигари от Полша, които по документи били за краен получател в Турция. Изпращал кодовете на Капаров, който от своя страна ги вписвал в подходящо време в европейската система като напуснали ЕС през ГКПП „Капитан Андреево“. С това удостоверявал, че износът е приключен. На практика обаче, камионите с цигари изобщо не напускали Полша.

Капаров е задържан от служители на ГДБОП в момента, в който опитвал да впише в системата излизането от ЕС на два камиона с полски цигари.

По делото са известни осем случая на фиктивен износ с участието на българските митнически служители. Чрез него е била облагодетелствана полската фирма-производител, която спестявала акциз и си „връщала“ ДДС, който не й се е полагал.

За образуваното от Специализирана прокуратура досъдебно производство чрез ОЛАФ са били информирани полските власти. Апелативната прокуратура в Люблин е образувала от своя страна досъдебно производство за данъчни измами срещу служители във фирмата-производител „Луксор“.