Всички те от началото на следващата година обаче ще имат нова възможност да се лицензират и да работят законно у нас.

След като през юни тази година експертите от комисията започнаха да спират достъпа на интернет страници в България заради законовото изискване онлайн букмейкърите да имат лиценз, депутатите се захванаха да облекчават правилата за получаване на разрешителни, писа "Преса".

В опити да разреши драмата с онлайн хазарта шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев внесе поправки в закона, с които се целеше достъпът на операторите в интернет да се облекчи. Предлагаше се и по-ниско облагане за казината и спортния тотализатор.

В крайна сметка с „кворумна хватка“ в парламента бе прието друго предложение - на депутата от левицата Георги Кадиев. Така идеята се видоизмени. Вместо казината и салоните с ротативки да бъдат облекчени (с 20% налог върху остатъка от приходите след плащане на печалбите на клиенти), те ще продължат и догодина да плащат 15 на сто данък върху оборотите си.

Онлайн хазартът обаче ще има нова възможност да вземе лиценз - срещу 250 хил. лева еднократно и 20 на сто такса върху разликата на приходите и изплатените печалби. Предстои операторите да подадат документи за лицензиране.

Дотогава обаче хакерите са измислили заобиколни методи, с които играчите от България да залагат и да прибират печалбите си. Прокси сървъри влизат в страниците вместо потребителя и така му предоставят нейно работещо копие.

Данните на Държавната комисия по хазарта показват, че годишно у нас от залози в хазната постъпват около 120 милиона лева. Очакванията бяха, ако се въведе еднакво облагане за всички, да се съберат допълнително около 15 млн. лв.