Двамата народни представители, чийто имунитет беше свален, са обвинени за това, че на 09.10.2015 г., пред магазин за алкохол и цигари, в съучастие, са "извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Сидеров и Чукулов са предадени на съд и за това, че на същата дата и място са причинили леки телесни повреди на полицейски служители, по време на изпълнение на службата им.

За първото престъпление законът предвижда лишаване от свобода за срок до 5 години, а по второто – до 3 години. 

Разследването е установило, че за времето от 21.30 до 23.30 ч. двамата застанали пред магазинчето в ул. "Г. С. Раковски 110" в центъра на столицата и не позволявали на хора да пазаруват от него, като им преграждали пътя с телата си и ги бутали. При опита си да пазарува от обекта, гражданин бил ударен по лицето с шамар от Чуколов.

След това двамата обвиняеми поставили на отвора на витрината кашон с боклуци и чрез удари с крак го вкарали вътре в магазина.

После започнали да удрят по витрината с ръце и крака. Продавачът в магазинчето, обезпокоен от случващото се, позвънил на собственика, който от своя страна сигнализирал на тел. 112 и заедно със съпругата си пристигнали на място. Тогава видели Сидеров и Чуколов да бутат клиентите и да не им позволяват да пазаруват. Скоро след това на мястото пристигнали и униформени полицейски служители.

Съпругата на собственика на магазинчето започнала да снима с мобилния си телефон скандала и действията на двамата обвиняеми. Сидеров обаче с удар избил телефона от ръцете й, след което я стиснал силно по ръката. Чуколов пък я бутнал. Собственикът на магазинчето се опитал да защити съпругата си и застанал пред нея, за да попречи на обвиняемите да я нараняват.

Междувременно Сидеров и Чуколов продължавали да бутат и обиждат събралите се граждани и намиращите се на място полицаи. Двамата се държали арогантно и агресивно, парадирайки с позицията си на народни представители. Малко по-късно Чуколов се приближил до собственика на търговския обект и му ударил шамар по лицето.

Окoло 23.00 ч. на мястото дошли още полицейски служители, които се опитали да отделят обвиняемите от събралите се граждани и да прекратят действията на депутатите.

Тогава Чуколов напсувал един от полицаите и му ударил шамар в лицето. Ударът причинил на пострадалия служител на МВР болка и страдание без разстройство на здравето.

Същевременно Сидеров напсувал друг полицейски служител и го заплашил, че ще „го уволни”. След това му нанесъл удар с юмрук в лакътя на лявата му ръка. По този начин и Сидеров причинил лека телесна повреда на полицейски служител при изпълнение на задълженията му.

Въпреки намесата на полицейските служители, присъствието на множеството граждани, които изразявали възмущението си от демонстративното им поведение, както и на журналисти, които отразили действията им, Сидеров и Чуколов продължили с действията си до около 23.30 часа, уточняват от държавното обвинение.

След това Чуколов тръгнал към площад Славейков, а Сидеров останал на мястото до около 04.00 часа. През това време събралите се граждани и полицаи постепенно се разотишли.

Хулиганството на двамата депутати в случая се отличава с изключителен цинизъм, тъй като извършените от Сидеров и Чуколов непристойни действия са особено нагли, насочени не само към присъстващите граждани, но и към представителите на властта. Характеризират се с безсрамие и грубо нарушават нравствените принципи и чувства на гражданите, както и моралните норми и приличие”, се посочва в обвинителния акт.

Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд.

Срещу Сидеров и Чуколов бяха повдигнати обвинения за дръзко хулиганство и за първото им нахлуване в НАТФИЗ. По този случай лидерът на "Атака" е и с обвинение за принуда срещу студентка. По този случая двамата бяха пуснати на свобода срещу 6000 лева гаранция за всеки.

Срещу Сидеров вече тече дело за инцидента от преди две години на летище "Варна", по което той отново е подсъдим за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай.

През декември пък парламентът свали депутатския имунитет на Волен Сидеров и разреши възбуждане на наказателно преследване срещу него по две стари обвинения от 2011 г. и 2013 г. Става дума за хулиганското му поведение по време на чествания в Батак и за нападението срещу журналист от телевизия "Скат" пред НС.