Първото искане беше подкрепено от 119 народни представители, а един се въздържа. "За" второто искане гласуваха 113 депутати, а петима се въздържаха. Не цялата парламентарна група на "Атака" беше в залата, за да подкрепи лидера си, съобщиха БТА и "Фокус".

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи исканията си на 30 ноември. Става дума за два случая от 2011 г. в Батак и от 2013 г. в София, които тогава нашумяха и бяха отразени от медиите, а Софийската градска прокуратура образува досъдебни производства.

На 21 май 2013 г. лидерът на "Атака" нападна журналист от телевизия "Скат" до сградата на Народното събрание. Тогава Сидеров отправи обиди и заплахи към журналиста, хвана ръцете му и избута микрофона му, като настояваше за извинение за думи на собственика на телевизията - по това време Валери Симеонов, който в момента е съпредседател на Патриотичния фронт. Случаят доби популярност като „Извини се, бе”.

В искането на главния прокурор по случая се посочва, че събраните доказателства свидетелстват за нанасяне на телесна повреда на полицейски служител, при и по повод на изпълнението на служебните му задължения.

Във второто искане се посочва, че Волен Сидеров е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. То е свързано със сблъсъци от 17 май 2011 г. в Батак, на площад "Освобождение", по време на тържествата, посветени на 135-годишнината от Априлската епопея. Тогава Сидеров се качи на трибуната и отскубна кабелите за озвучаването.

Според прокуратурата в случая става въпрос за хулиганство, извършено с особена дързост, и нанасяне на телесна повреда на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата му.

По време на дебатите Янаки Стоилов заяви, че групата на "БСП лява България" има решение да подкрепи исканията на главния прокурор. Той обаче попита как да си обяснят факта, че обвинението се нуждае от 2 или 4 години, за да събере необходимите данни и да ги внесе в Народното събрание.

Стоилов попита кой има интерес това да се прави сега. Според него възможно обяснение би било групата на "Атака" да бъде "държана на къса каишка". Друго възможна причина може да е самата "Атака" да има нужда от тези действия, за да бъде обявен нейния лидер за мъченик на нереформираната съдебна система. Стоилов предложи да има постоянна комисия по имунитетите на народните представители.

Нечленуващият в парламентарна група Георги Кадиев заяви, че мнозинството държи групата на "Атака" на каишка и без техните гласове промените в Конституцията нямало да минат.

Съдът заседава по делото за летище "Варна"

Софийският градски съд заседава днес по делото срещу Волен Сидеров заради случилото се преди близо две години на летище "Варна". Лидерът на "Атака" е подсъдим за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на граничен полицай. Преди това той предизвика скандал в самолета с френския дипломат Стефани дьо Мортие.

Магистратите изслушаха свидетеля Галин Монев, бивш атакист, предаде Нова телевизия.

"Още с пристигането си на летището в София Волен Сидеров си поръча водка с доматен сок, поръча и за Десислав Чуколов”, разказа пред съда Монев.

Той допълни, че след като са се качили в самолета, Сидеров и Чуколов са купили още две бутилки алкохол. На борда двамата продължили да пият уиски. След като пътничка (френската гражданка) му направила забележка на Сидеров, той я обвинил в тероризъм, взел ѝ паспорта, а Чуколов снимал. След това самолетът се приземил.

Ако бъде осъден, лидерът на "Атака" може да получи наказание от 3 до 5 години затвор.

Следващото заседание на СГС е насрочено за 19 януари.

В момента той е на свобода срещу 6000 лева гаранция по обвиненията за първото му нахлуване в НАТФИЗ.