Високи води са залели входа на пещерата край котленското село Кипилово и заради това поне още няколко дни водолази няма да могат да влязат вътре, съобщи БНТ.

Варненецът Красимир е влязъл в пещерата, екипиран с водолазен костюм и две кислородни бутилки. Той се е спуснал около 15 часа в сряда, но след като не излязъл повече от 80 минути, друг водолаз подал сигнал на тел. 112.

Кипилово е притегателно място за иманярите, защото в Сливенския балкан край селото има много пещери, за които се носят легенди, че крият голямо имане, но досега не е имало инцидент в пещерата. Т. нар. сифон е много опасен особено при пролетното пълноводие, а от три дни в селото не е спряло вали.

"Не е бивало въобще да влизат по това време на годината, с тази екипировка без всякакви знания. Както чух, бил инструктор по леководолазно дело, което важи за морето. За влизане в сифони и в пещери това е абсолютно недостатъчни знания и са допуснали ред грешки, които всъщност са довели до тази ситуация", коментира спасителят от Търговище Красимир Колевски.

Красимир Марков е от Варна, собственик е на магазин за водолазно оборудване, има три деца. Шансовете да е оцелял са минимални, но специалистите не ги изключват. Подводната пещера е дълбока около 150 метра и има въздушен джоб. Надеждата е да открият мъжа там.

"Сифонът излиза в сух участък, кален, наклонен, който не е проучен, има някаква възможност", допълни спасителят Колевски.

В селото пристигнаха приятели и колеги на Красимир, но те не могат да влязат да го търсят, заради водата, която е обхванала цялата пещера. 

Трифон Даалиев от пещерно-аварийния спасителен отряд съобщи, че вчера е имало среща с кмета на Кипилово, на която е взето решение периодично да се изпращат хора до извора, тъй като количеството на водата е било над 2 кубика и е било немислимо да се правят каквито и да било спасителни операции.

"Днес леководолази от Варна ще се опитат да влязат донякъде, но тъй като водата излиза под силно налягане мисля, че няма да свършат много работа и ще трябва да изчакаме водите да се успокоят, да се изтеглят, сифонът да стане бистър. Имаме вече готовност хора от София и Пловдив да направят опит за изваждане на пострадалия", каза още Даалиев.