Водна блокада спира спасителите да търсят изчезналия водолаз

Спасителната операция по издирването на 47-годишния Красимир Марков от Варна, който изчезна в сряда в подводна пещера, не може да бъде проведена засега.

Обратно в новината

Коментари - Водна блокада спира спасителите да търсят изчезналия водолаз | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По телевизията ги връзват с дълго въже и тогава.

По телевизията, викаш:) А по компютърните игри имат по 10 "живота" даже:)))

....ги бесят? Може!....

Дано човека да е успял да се скатае някъде и да го намерят невредим. Добър водолаз или не, на всеки може да се случи да изпадне в някаква непредвидена ситуация.

Ако наистина е човек с опит само в морско гмуркане и е влязъл в пещера и то наводнена от пороя..нямам думи! Между двете неща има нещо общо колкото между стол и електрически стол. Да не говорим, че дори влизането в морски подводни пещери е отделна "специалност"- с отделен инструктор, курс, сертификат и т.н.

Спелеолог съм от повече от 30 години. Никога няма да забравя първите курсове (бях 14-15 годишен хлапак тогава), когато инструкторът ни говореше за водните пещери. Казваше ни, по възможност ДА ОТБЯГВАМЕ сифони, като изключително опасни места. Казваше, че имало достатъчно дупки из България, та да се врем под вода. Ако пък се налагало, да проучваме такива ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВНИМАТЕЛНО, с добре екипирани многочленни експедиции. И наистина е прав. Из България има хиляди дупки, километрови пропасти (особено в района около Карлуково), пещери на няколко нива, с поточета и без, проучени и непроучени, та да се вреш в сифони. Дано да го намерят, човека, въпреки, че в пещерите времето тече по различен начин, особено, ако нямаш храна, постеля и светлина. Хората се побъркват (съвсем наистина) и правят ирационални неща, които иначе и през ум не би им минало да вършат.

1. Курс по спелеология се кара при навършени 16 г. - завърших го 1985 г. И до днес е така.; 2. Че инструкторът Ви е казал по възможност да се избягват сифони - все едно в пионерския кръжок по ракетомоделизъм да са Ви казали по възможност да излизате в открития космос с два пуловера и шапка. Смисълът е същия по нелепост; 3. В България (в частност край Карлуково) имало километрови пропасти. Най-дълбоката в България е 380 м., а най-дълбоката в света е в Западен Кавказ - 2200 м. Откритието Ви преобръща световната спелеология! Поздравления!; 4. При подобни инциденти интернет се пълни с пишман-експерти, уви.; 5. Да е жив и здрав човекът - това е важното! Дано!

Във Варна се живее много зле. Няма туристи, никой не желае водолазни курсове нито да си купи или наеме водолазна екипировка. От време на време ползват водолази ако някой се хвърли я от Аспарухов мост я от вълнолома. Ако излезе работа във вътрешността на страната е добре. Това е трудов инцидент.

Не искам да мисля какво изживяват децата и съпругата му.. Стискам палци да се е добрал до въздушния джоб и да го намерят жив.

Куха Лейке, за първи път да сложа плюс на твой коментар!

Само заради сериозността на темата се сдържам да не плясна с ръце от радост... толкова отдавна чакам одобрението ви!

Да имаш три деца и да направиш нещо толкова тъпо? Освен ако не е искал да се оттърве от децата?????!

Дай сега, да не излизаме от вкъщи, щото ще ни падне саксия и ще оставим децата сираци, така излиза!?

Има лееека разлика от излизане от къщи и гмуркане в пещерен сифон,пич!

Опасно е, не е трябвало да влиза там по това време. Сега не е момента за подобни разсъждения. Сега е момента да мислим, че три невинни деца може да останат сираци. Все пак тая случка не е в космоса, все може нещо да се направи. Не е и подводница, получила авария на дъното на морето. Не бива да се чака милоста на природата. Човешките възможности при екстемални ситуации са безкрайни.

Имаше много хубав филм на подобна тематика по действителен случай -преди 1-2 години го даваха. Като човек от този занаят сигурно го е гледал и трябвало да предвиди всички подобни варианти. Филмът м/у другото завършва трагично - само един оцеля .

Ако филмът е Санктум, той не е по действителен случай, а е "вдъхновен от действителен случай". Влезли са в подобна пещера, завалял е проливен дъжд и излизането е било рисково, но всички са оцелели. Художествена измислица е филмът. Дано човекът да оцелее и да е добре!

Не ги корете, това е Еверест за дълбините. Красивите кадри по NG и Discovery от къде мислите, че идват ?

Стига с реклами, да не мислиш че ми пока за NG и Discovery

Рекламира се нещо дето хората не го знаят туй повечето са ги гледали. Все едно да кажа Луна или Марс и ти да си помислиш че рекламирам за екскурзия до там.

Видно е, че и за образованието не ти е пОкало много-много, навремето....

Интересно...от кога водата е преграда за водолази....

Откогато съществуват. Винаги е била. Често (както в случая) - непосилна, смъртоносна преграда.

Колега, на всезнайковци трудно ще ги обясниш тези неща! За тях водата не е преграда за водолазите, огънят не е преграда за пожарникарите...така е пред клавиатурата - лесно е всичко!

Язък за човека. Еехх, глупост, глупост човешка. Глупост, алчност и самонадеяност. Само Господ може да му помогне сега...

Интересно как никой още не е изревал "А сега кой ще плаща за спасителната операция!" както се случва без изключение като издирват хора в планината.

А сега кой ще плаща за спасителната операция!

Ами ние! Едва ли има застраховка.

па тоя до са е пукнал сто пъти бе. минимум.що че спасяват, само арчат пари

Епа ти като пукнеш у морето зад шамандурата, не е ли редно да ти спасят трупа от акулите и да предадат на опечалените за последващи и последни церемонии? А?

СИРОМАШИЯТА ВОДИ ДО УМОПОМРАЧЕНИЕ .... ЕДВА ЛИ ТОЗ ЧОВЕК Е ВЛЯЗЪЛ ЗАРАДИ ТРЪПКАТА - ПРИ ТОВА БАЩА НА 3 ДЕЦА ....

Не винаги "сиромашията" върви ръка за ръка с алчността! Като гмуркач имам някаква представа колко се печели от магазин за водолазно оборудване, макар и малък. Не е богат, но не е и сиромах. освен да има някакви дългове...

Иманяр. Съчувствам на децата му, но на него- грам.

Нямаш право да говориш така за човек, когото не познаваш.

Нито едно от вас, с вашите негативните ви коментари има право да съди! Не знаете какво е баща ви да е толкова близо и толкова далеч, да ви делят само 125м. Да искате да отидете при него толкова силно, а не можете. Най-боли когато нищо не зависи от вас и нищо не можете да направите, а чакането ви убива. Една дъщеря на изчезнал водолаз

А защо не опитат да източат водата с помпи вместо да чакат да спадне от самосебе си?

Ама с какви помпи? С ръчни, или моторни ?

Ти за пожарна не си ли чувал?

Да му помага Бог на този безумник! Дири пари, дето не са негови! Нямал познания за влизане в сифони и пещери! Влязъл по време на продължителни и силни дъждове, във време което не е подходящо за такива действия! Е, какъв човек трябва да си, за да си причиниш сам това? Дано е оцелял и да се вразуми! Помага Бог! Амин!

Не се знае, може и да е жив, ако е успял да влезе вътре в пещерата. Честно казано дано е жив, разбрах, че бил баща на три деца. Нека е жив и си се прибере вкъщи и да забрави завинаги за тези иманярски глупости. Собственик на магазин е и печели добре, пуска алчност, дано не го е погубила.

алчността движи прогреса,ако нямаше алчнос нямаше да сме открили америка

комунист

И индианците и бизоните щяха да са си живи;-).

За жалост шансовете да е жив са много малки.

Да не си гадател, вещер или провидец?

Аз съм Люба Кулезич!

Не може заради всякакви имяняри да се ангажира правителството да помага, това в друга държава го няма

А все пак не може ли да забентят притока на вода, и да пуснат 4-5 помпи от гражданска защита, мааалко поне да ускорят изваждането на тялото. Ако чакат 2-3 дена, е ясно какво ще извадят...