Проверката е възложена на полицията в града и се извършва с оглед на данни за престъпление по чл. 352 от Наказателния кодекс – за замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

В хода на проверката ще бъдат назначени експертни справки, ще се изискат становища и информация от Районна здравна инспекция - Пловдив, ВиК и други институции за качеството и състоянието на питейната вода в част от кварталите на Първомай и няколко околни села, както и за причините за евентуалното й замърсяване.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

Леко повишени стойности на естествен уран са констатирани във водата в Първомай, съобщи по-рано д-р Цвета Иванова - началник на отдела "Радиационен контрол" към РЗИ-Пловдив. Тя обаче обясни, че няма опасност за населението, тъй като превишението на нормалните стойности е нищожно.

Радиоактивният елемент е открит в два (с номера 11 и 13) от общо 13 тръбни кладенци, захранващи Първомай и село Караджалово, които са спрени, поясни кметът на Първомай Ангел Папазов. Това е констатирано на 12 април, а информацията е постъпила на следващия ден в Община Първомай. Няма опасност от недостиг на вода, тъй като останалите кладенци са достатъчни за водозахранването на града и село на Караджалово, поясни кметът.

По-късно на нарочна пресконференция от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив потвърдиха, че няма данни, че водата в Първомай не е годна за пиене.

Водата в Първомай идва от общо 13 кладенци, преди да достигне пречиствателната станция, а след това и чешмите на потребителите. Резултати от проверки, направени в края на февруари, са показали наличие на малко количество естествен уран в 3 от тях, заради което те са били затворени още миналата сряда.

От РЗИ обясняват, че уранът във водаа не е резултат от човешка дейност, а е натрупан по естествен път от почвата и скалите.

Кладенците са затворени, защото се надвишава допустимото от нормативната уредба количество уран. Опасност за хората обаче няма, съобщи Trafficnews.bg.

"Към момента нямаме данни, че водата не става за пиене. 730 литра вода човек трябва да изпие за една година, за да се постигне една десета от тази граница", обясни д-р Цвета Иванова от РЗИ-Пловдив, цитирана от Trafficnews.bg.

"Сами разбирате, че това е нищожно количество. Сега сме взели проби от чешмите на потребителите. През празниците се работеше, така че анализът течеше и след като имаме вече последни данни ще можем да определим със сигурност към днешна дата какъв е проблемът и има ли изобщо проблем”, допълни тя.

Миналата седмица здравните служби в Хасково засякоха 13 пъти завишени нива на алфа активност и над 3 пъти естествен уран. Водата в града е забранена за пиене и готвене, осигурени са водоноски, а днес започва цялостна диагностика на всички сондажни кладенци.

Община Хасково нареди на директорите на детски ясли, градини и училища да осигурят бутилирана минерална вода за възпитаниците си. Общината вече е осигурила вода за здравните и социалните заведения. Сегашната заповед се отнася и за фирмите, които приготвят храна за детски, здравни и социални институции, като по този начин се изпълняват и предписанията на РЗИ.
Днес заместник-кметът Велин Балкански проверява как се изпълнява заповедта в кетъринговата фирма и в социалните домове.