Цялостната диагностика на водите в областния град ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема с установените завишени показатели на уран и обща алфа активност в някои от сондажните кладенци.

Такова решение бе взето в събота на координационна среща в Областна администрация, на която присъстваха вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и зам.-министърът д-р Галин Каменов.

Те пристигнаха в Хасково, за да контролират как се изпълняват указанията на Междуведомствената комисия от 3 министерства – МЗ, МОСВ и МРРБ, в създалата се ситуация с временно ограничение на използването на водата за питейни нужди.

След като днес бъде извършен пълният мониторинг на кладенците и вода при крайни потребители за наличието на уран, пробите ще се изследват максимално бързо и ще има резултат за часове. Това ще даде възможност за адекватна реакция и насочване към проблемните зони на алтернативна питейна вода от чисти кладенци.

Водата от градския водопровод остава негодна за пиене и готвене докато не излязат резултатите от изследванията и не се вземат мерки за справянето с проблема. След като са готови пробите, водоснабдяването на града ще бъде насочено към кладенците с чиста питейна вода.

На 4 април здравните служби засякоха 13 пъти завишени нива на алфа активност и над 3 пъти естествен уран в питейната вода в Хасково след сигнал от Басейнова дирекция.

На здравните и социалните заведения, както и в детските градини и ясли, е доставена бутилирана минерална вода. За гражданите са разположени водоноски, откъдето могат да се снабдяват с чиста питейна вода.

Междувременно в града започна подписка на граждани с искане за медицински прегледи на хората в региона и съд за отговорните за превишените нива на уран и алфа активност във водата.

Паралелно разследване

От Федерацията на потребителите заявиха, че ще съдействат на хасковлии заради проблемите с водата.

"Сагата със замърсяването започна преди години. Интересното е, че има определена цикличност - проблемите се появяват приблизителност през 6 години. Оказва се, че в питейната вода на Хасково, която е една от скъпите в страната - над 3 лв. за куб. м, се съдържат едва ли не почти всички химични елементи в  менделеева таблица", каза Емил Георгиев от Федерацията на потребителите пред БНР.

През 2004 г. той е сигнализирал за силно завишени количества манган в питейната вода в града, заради което е загубил и съдебно дело. Той е сигнализирал институциите и за високо съдържание на арсен във водата преди 6 г.

От Федерацията на потребителите започват собствено разследване от днес.

"Ще направим всичко възможно да се разкрие истината и ще настояваме виновниците да бъдат наказани виновниците за прикриване на истината за водата", каза още Георгиев, който също живее в Хасково.