Това писа преди 3 г. "Дойче веле" в статия "Витоша - новият Слънчев бряг". Пожарът, който все още не е напълно погасен, е в района именно на “Бистришко бранище”.

Проектът на инвеститора предвиждаше почти осемкратно разширяване на площта на съществуващите писти край Алеко - увеличение от 19 ха на 142,5 ха.
Върху територии от държавния горски фонд бе планирано да се появят 8 нови писти и 18 влека и лифтове.

От Природен парк „Витоша” поръчаха анализ на евентуалните щети, ако проектът бъде започнат.

Ще бъдат изсечени 33 490 дървета, 1650 дка ще бъдат застроени от територията на Природен парк „Витоша”, над 270 дка вододайни зони ще бъдат засегнати, общата площ на изсечените гори ще са 325 дка, 1380 дка ще са засегнатите местообитания от „Натура 2000”, над 166 дка морени ще бъдат застроени с писти и лифтове, е предвиждал също проектът, предаде Агенция КРОСС.

Още през 2009 г. еколози предупредиха, че предвидените трасета в проекта за някои от пистите ще засегнат пряко резерватите „Торфено бранище” и „Бистришко бранище”.

В района на каменната река в подножието на връх Малък резен, над междинната станция на лифта, вече са взривени общо около 400 скални образувания (морени). Унищожени са каменни реки и тревна растителност на площ от 18 дка.
Коалицията „За да остане природа в България” съобщи на 14 октомври същата година, че компанията "Витоша ски" АД е заплашвала ръководството на Държавната агенция по горите (ДАГ) с уволнение, ако не разреши на фирмата да изгради по-голяма ски зона на Алеко, изцяло върху държавен горски фонд.

Тази седмица заради протестите в Закона за горите "Витоша ски" заплаши, че няма да възобнови работата на лифтовете и през следващия сезон, ако исканията на еколозите бъдат приети от депутатите.
Спорният член 54, свързан с режима за изграждане на ски писти и съоръжения, по който няма постигнато споразумение, законът остава да действа такъв, какъвто е в момента, заявиха обаче управляващите. Дебатите обаче продължават. Днес има протестно шествие на природозащитници под наслов "Туристи навред за горите".