Tази нощ е била най-спокойната от началото на пожара, каза по БНР Фандъкова.

На Витоша вече няма пламъчно горене. Хората са по места от 6.20 часа и започват да гасят локални огнища, съобщи за "Фокус" директорът на Столичната пожарна комисар Огнян Методиев. От 7.40 минути хеликоптерите облитат и гасят от въздуха.

Още 4 огнища остават незагасени, но се работи по тях, заяви от мястото на пожара премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР. Той отиде там с вицепремиера Цветан Цветанов и министъра на отбраната Аню Ангелов.
По обед от парковата дирекция на Витоша съобщиха, че са останали три малки огнища, които са локализирани и не представляват заплаха за незасегнатата от пожара гора.

Още пет-шест дни ще се вижда пушек и ще продължи до погасяването, тъй като има огромно количество торф, под която се предполага, че тлее нещо и то във всеки един момент може да възобнови тлеенето си, допълни премиерът.

Борисов каза, че трябва да се благодари на тези близо 500 души, които са участвали в погасяването на пожара.

Той още един път каза, че самолетите от Израел не е можело да извършват това, което хеликоптерите са направили. Това е единствената летателна техника, която може да извършва тази дейност. Заради пресечената местност хеликоптерите зависват, за да изпуснат водата. Не е било възможно самолетите да летят, тъй като със сигурност е щяло да се стигне до някакъв инцидент, обясни Борисов по БНТ, цитиран от "Фокус".

Като наблюдател мисля, че този пожар няма как да стане случайно, без човешка намеса, защото за много кратък срок бе обхваната много голяма площ, заяви кметът Фандъкова. По нейните думи е много важно да бъдат открити виновниците за пожара, ако има такива. Тя очаква следствените органи и полицията да направят разследване.
На същото се надяват и служителите от ПП "Витоша". В съобщение, цитирано от БТА, те също изразиха предположение, че пожарът е умишлен.

Със сигурност има грешки, в критични ситуации винаги се допускат грешки, каза още Фандъкова за организацията по гасенето на пожара, по която критично се изказаха от природозащитни организации.

Разрастването на пожара от първите му минути в снимки