Това съобщи кметството на френската столица, цитирано от Франс прес и БТА.

В зависимост от развитието на ситуацията през следващите дни може да бъдат взети допълнителни мерки, се казва в съобщението.

Възможно е, ако атмосферното замърсяване продължи, да бъдат пуснати безплатни дневни абонаменти за парижките велосипеди под наем Велиб (Vеlib) и безплатно едночасово ползване на електромобили под наем в системата Отолиб (Autolib) за новите абонати, а дори и ограничения за движението на автомобили, ако пикът продължи.

Кметството призовава парижани да ползват обществения транспорт или повече хора да се организират да ползват само един автомобил, а също и да изберат по-екологични превозни средства като например велосипедите.

Париж от години страда от тежкото зимно замърсяване на въздуха -  студеното време и липсата на вятър блокират вредните газове в града.

Париж и Лион ограничават движението заради смог >>>

Френската столица е жертва на последиците от замърсяването на околната среда, свързани и с мащаба на населението (най-гъсто населената столица в Европа) и на икономическата активност. Относителният дял на зелени площи е силно ограничен, въпреки множеството паркове и градини, които са създадени през последните две десетилетия. В действителност се падат само 2 кв. м зелени площи на глава от населението, което прави Париж столицата на държава от Европейския съюз с най-малко зелени площи на човек от населението, ако се включат Булонският лес и Венсенският лес. За сравнение, в Амстердам този показател е 36 кв. м , в Лондон – 45 кв. м, в Брюксел – 59 кв. м, а в Рим – 321 кв. м. В северните райони на Париж липсата на зелени площи е най-осезаема.

Мерки срещу замърсяване на въздуха в Лондон >>>