Момчето хвърлило спрей със синя боя по женската мечка Свобода, която видяла флакона и тъй като е любопитна, отишла към него и го ударила с лапа.
Опаковката буквално избухнала в муцуната й.

Половината глава на животното е посиняла. Опаковката я ударила в едното око, което се възпалило.

Мечката се лекува с антибиотици и днес от зоопарка съобщиха, че вече се подобрява, но боята трудно ще бъде премахната. Другата седмица тя ще бъде приспана и ще бъде направен опит да я почистят доколкото е възможно.

Случаят предизвика гневната реакция на хиляди варненци. В повечето случаи коментаторите обвиняват за поведението на детето родителите му и като цяло, възпитанието вкъщи и в училище.

Много от тях смятат, че родителите трябва да бъдат глобени, както и да платят разходите по лечението на мечката.

Хората са възмутени и защо 10-годишно дете е било само без придружители в зоопарка.

"А защо 10 годишните деца посещават зоопарка без родители??? И аз съм за глоба + обществено-полезен труд!", пише в коментар до Дир.бг потребителят Shania.

"Родители и общество не си изпълняват задълженията. Крайно време е да се случи!", пише друга потребителка в коментара си.

"Какво очаквате от 10-годишно дете, за него това е игра. Виновна е средата в която живеем, в това число управление, общество и родители, чалгата, мутрите бизнесмени с безпардонно поведение. Това е модела за подражание днес", е мнението пък на Dido.

От зоопарка предложиха наказанието за детето да бъде цяло лято да стои там и да обяснява на посетителите защо мечката е в този вид.

Ден след нападението над мечката Свобода, неизвестен е убил дивата лисичка, която живееше край "Карин Дом" в Морската градина във Варна. Местен информационен сайт съобщава, че трупът й е намерен тази сутрин на алея в парка с огромна рана. Според природолюбители, животното най-вероятно е убито от човек.


Вижте снимки на мечката