Нароченият за вампир в Несебър е открит при археологически разкопки до църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил", построена през XIII век.
На площ от около 40 квадратни метра са проучени засега 28 гроба от 2 времеви периода – XIII–XIV и XVI-XVII век.

В един от тях е открит и скелет със забит железен нож между ребрата. Гробът е от XVII век. Възможно е това да е криминален случай или ножът да е бил забит след смъртта на погребания с цел предотвратяване на завръщането му сред живите – т.нар "вампирясване", казват археолозите, цитирани от община Несебър.

През последните няколко дни са се очертали и гробове, вероятно по-ранни от XIII век, косвено доказателство, че и църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил" е построена върху по-ранен храм. Тяхното проучване предстои.

Друга интересна находка на археолозите е открит гроб на дете от XIV век, погребано в ковчег, залят отгоре с вар. Това се е практикувало при жертви на чумни епидемии, като по този начин се е целяло да се спре разпространението на заразата. Все още не е установено коя точно от няколкото вълни на чумни епидемии през XIV век е покосила и част от жителите на средновековна Месемврия.

Общият брой на откритите гробове в храма "Св. Архангели Михаил и Гавраил" и в съседната църква „Свети Йоан Кръстител" е 66.

Преди няколко дни погребение с извършен ритуал против вампирясване археолози откриха и при разкопките на Акропола на Перперикон. Учените са се натъкнали на мъжки скелет със забит в лявата част на тялото палешник. Предполага се, че гробът е от XIII или XIV в.
Археологът Николай Овчаров каза, че гробът е "близнак" на открития преди повече от година подобен в Созопол.