Стойнев подчерта своята роля за изграждането на "Южен поток", като според него проектът вече е на друго ниво.

Вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта „Южен поток” и необходимостта от проекта. В рамките на ЕС благодарение на усилията ми има консолидирана позиция „за” проекта на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия. Ние ще я препотвърдим по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата
, казва енергийният министър.

Вчера премиерът Пламен Орешарски изненадващо обяви, че България прекратява всички дейности по "Южен поток", докато проектът не изпълни всички изисквания на европейското законодателство. Той направи изявлението си след среща с трима американски сенатори.
Според някои медии, договорът с фирмите изпълнители на проекта е подписан през миналата седмица.

Драгомир Стойнев увери, че няма разминаване между него и премиера.

Министърът смята, че проблемите по българската част на трасето са чисто юридически, по тези от морската част ще работят европейски експерти. По думите му претенциите на САЩ били единствено към големината на руското участие в проекта и избора на фирмата изпълнител (българо-руски консорциум).

Шест държави от ЕС са част от проекта "Южен поток" - България, Словения, Хърватия, Унгария, Гърция и Австрия. Председателят на ЕК Жозе Барозу предупреди, че след като срещу България е открита наказателна процедура за "Южен поток", това ще последва и другите държави от ЕС, ако не спазват правилата.

Политически реакции

Пред Нова телевизия Румен Петков (АБВ) попита риторично, защо след спирането на проекта министърът не е уволнен. Според Петков, решението за спирането на газопровода е взето след среща между американските сенатори, двама министри и двама депутати от БСП.

Според ГЕРБ спирането на "Южен поток" е станало по най-унизителния начин.

„Никой обаче не си е представял, че министър-председателят Пламен Орешарски може да стигне до там да съобщи решението за замразяване на проекта пред представители на американския Сенат“
, коментира депутатът Димитър Главчев. Той допълни, че тези действия на правителството са в разрез с всякакви търговски практики и с дипломацията.

Късно снощи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова от САЩ за незабавна оставка на правителството заради провала на проекта.

Със своята безцеремонна алчност Орешарски и приближените му се опитаха да заблудят и да излъжат всички като се започне от Москва и се стигне до Брюксел и Вашингтон", каза експремиерът.

Депутатът от БСП Таско Ерменков, който бе обвинен, че е вносител на скандалните поправки за морското трасе, обяви, че е станало недоразумение и проектът ще бъде реализиран.

Колегата му Янаки Стоилов обяви, че от БСП са били изненадани от решението на премиера Орешарски. Предния ден депутати и министри обсъждали корекции в проекта, така че той да отговаря на европейското законодателство, но не и неговото спиране.

Днес и Сърбия обяви, че замразява проекта "Южен поток", докато текат преговорите между България и ЕК или Русия не промени маршрута на газопровода.

Кръстосан огън: "Смущаваща" изненада за "Южен поток"