"ЕК ще направи така, че всички енергийни инфраструктурни проекти в ЕС, като "Южен поток", да отговорят напълно на законодателството на общността в областта на енергетиката, конкуренцията, обществените поръчки. Току-що открихме наказателна процедура срещу България, което показва твърдата ни решимост", коментира Барозу, цитиран от БТА.

Шест държави от ЕС са част от проекта "Южен поток" - България, Словения, Хърватия, Унгария, Гърция и Австрия.

По думите му ЕС трябва да говори и действа като един, включително с доставчиците.

"Да се оставим да бъдем разделени е против интересите на собствените ни държави и вреди на вътрешния пазар", заяви председателят на ЕК.

По думите му енергийната сигурност на Украйна е приоритет.
Барозу добави, че енергията не трябва да бъде използвана като политическо оръжие. Той е категоричен, че срещата на Г-7 днес в Брюксел трябва да излъчи твърдо послание и да убеди Русия да остави това оръжие.

По-рано днес говорителят на ЕК Антоан Коломбани заяви, че комисията очаква България да не продължава с дейностите по изграждане на газопровода "Южен поток”, докато тече обмяната на информация с българските власти в рамките на откритата вече наказателна процедура.

"Наистина поискахме от България да прекрати проекта, докато водим дискусии с българските власти по проблема. Нашата позиция остава непроменена",
коментира говорителят по повод обявеното от ръководството на БСП намерение "Южен поток" да бъде построен, независимо от риска от санкции.

Коломбани припомни, че в момента тече първият етап от наказателната процедура и че този процес има ясно регламентирани стъпки.
Те предвиждат още едно - второ и последно писмено предупреждение. Ако и след него няма положителен резултат, Еврокомисията може да внесе случая в Европейския съд.

Междувременно премиерът Пламен Орешарски обяви, че правителството ще разгледа внимателно забележките за строителството на газопровода и там, където се установят нередности, ще се вземат коригиращи мерки.

Той има уверение от ЕК, че няма връзка между спирането на средствата по европрограмите за страната ни и проекта "Южен поток".
Вчера ЕК временно спря плащания на 90 млн. лева по ОП "Регионално развитие"

Енергийният министър Драгомир Стойнев пък заяви, че наказателната процедура не трябва да се драматизира и до санкции няма да се стигне.

АНКЕТА: Основателни ли са мотивите за наказателна процедура за "Южен поток"?