Това съобщи по bTV кметът на община Габрово Таня Христова. Тя заяви, че ще настоява служителките, позволили си непристойно поведение към децата, да си тръгнат и да понесат наказателна отговорност.

Плесници и агресия в дом за деца с увреждания >>

"Случващото се, което виждаме в дома е повод да сме категорични и да направим всичко за да гарантираме грижите към децата", посочи кметът и допълни, че служителките в момента са с предизвестие.

Кметът отрече да е знаела по-рано за случаите на насилие върху децата. „Записите видях на 15 януари и сигнализирах ДАЗД и прокуратурата. Дотогава - през ноември и декември, единственият сигнал, който имам е за междуличностен конфликт, заяви Христова.

По думите й всички, укривали информация за тормоза в дома, ще понесат наказание. Христова допълни, че ако няма персонал, който да се грижи за децата, ще се търси подкрепа от съседни общини.

Борисов уволнява шефката на ДАЗД заради случая ”Габрово” >>


Вчера по искане на премиера Бойко Борисов беше уволнена и председателката на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Офелия Кънева. Мотивът е непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема“ в Габрово.
Извършва се проверка и на цялостната дейност на ДАЗД.